Economia

Els catalans de Suïssa, Holanda i Quebec votaran sobre la independència el 25 d'abril

La diàspora catalana s'ha organitzat en comissions i la de Zuric engega el vot anticipat aquest diumenge

Suïssa, Holanda i Canadà són els països on ja s'ha confirmat la celebració de la consulta per la independència a l'exterior, i han triat el 25 d'abril del 2010, Dia Internacional de la Catalunya Exterior. A la Confederació Helvètica, la comissió organitzadora Suïssa Decideix obre la possibilitat de vot anticipat a tots aquells catalans que hi viuen a partir d'aquest diumenge, 6 de desembre, moment en què es farà la primera xerrada informativa sobre la consulta al casal Casa Nostra de Zuric.

Els catalans que viuen fora de Catalunya volen conscienciar la comunitat internacional del moviment popular que s'ha creat al voltant de les consultes per la independència, i s'han organitzat per tal de participar-hi. Les diferents comissions s'han creat de formes diverses, algunes arran de la idea sorgida en una trobada de la xarxa europea de casals catalans celebrada a Viena a mitjans d'octubre. La de Zuric, tanmateix, s'ha format per un grup d'amics en xarxa que van contactar amb Decidim.cat per tal d'acollir-se a les seves directrius i organitzar una consulta del tot legal.

Els casals catalans a l'exterior faciliten la difusió de la iniciativa, si bé no poden declarar-se a favor de la consulta. A Suïssa, per exemple, ofereixen els seus espais els casals catalans a Berna i Zuric i reparteixen circulars entre els seus afiliats amb informació referent a la iniciativa. El nombre de catalans que votaran en aquest país, però, és incert, ja que la comissió no pot accedir al cens: és el mateix que ha passat en totes les votacions sobiranistes, però a Catalunya la dada, pública, del padró continu serveix d'orientació.

El principal objectiu, segons la comissió organitzadora, no és arribar a tothom al país, ja que la difusió és difícil i es basa, principalment, en l'acció dels casals i el boca-orella. La fita és, doncs, crear el primer precedent d'un comunitat catalana que decideix sobre la seva independència des de l'exterior.

Votar a Suïssa
El vot a Suïssa serà in situ o bé per correu, però no es disposarà del sistema informàtic centralitzat que s'utilitza al Principat. D'acord amb les línies traçades des de la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència de Catalunya, ja s'han definit els criteris sobre qui té dret a participar a la consulta en terres suïsses, com ara ser resident major de 16 anys i tenir una vinculació amb Catalunya. Aquest últim requisit es pot donar per haver-hi nascut o viscut un temps indefinit en algun moment de la vida, per tenir ascendència catalana fins a la segona generació o per estar casat amb una persona que reuneixi les condicions anteriors.

Holanda i Quebec

La consulta a Holanda, en canvi, s'estructurarà a partir del vot per correu. Les persones interessades a participar-hi han d'adreçar un correu electrònic a la comissió organitzadora, que els farà arribar les paperetes i les instruccions per emetre el seu vot, abans del 10 d'abril.

Ara per ara, Holanda Decideix espera instruccions de la coordinadora nacional per decidir qui podrà votar. De moment, a la seva pàgina web han especificat alguns dels criteris, que són ser major de 16 anys, presentar el passaport o DNI espanyol i haver nascut a Catalunya, a banda de ser empadronat en un municipi holandès. Holanda farà la presentació de la seva campanya pel referèndum el dia 13 de desembre durant una trobada al Casal Català, on s'analitzarà també la participació de les consultes al Principat.

Finalment, la comissió al Quebec ha publicat el manifest Catalans al Quebec per l'Autodeterminació, en una crida  “a tots els membres del Casal Català del Quebec perquè s'expressin lliurement i de forma democràtica responent a la mateixa pregunta que van respondre els nostres compatriotes d'Arenys de Munt”.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.