Política

Els municipis "moralment exclosos" de la Constitució acorden "empènyer" el país cap al referèndum

Una seixantena d'electes de 42 dels 73 pobles que s'han afegit a la proposta de Port de la Selva es troben a Sant Pere de Rodes

No volen "incidir" en les eleccions al Parlament però presentaran el seu manifest al pròxim president i al Parlament

No volen incidir en les eleccions però sí en el que vindrà després, per "empènyer" el país cap a un referèndum d'autodeterminació. És el que han anunciat avui els alcaldes i regidors de municipis "moralment exclosos" de la Constitució espanyola reunits al monestir de Sant Pere de Rodes, al terme del Port de la Selva.

Només han passat dos mesos des que l'Ajuntament del Port va ser el primer d'aprovar el text en què anunciava que se sentia fora de la Constitució arran de la sentència del TC sobre l'Estatut. Des d'aleshores, 72 pobles més l'han imitat. I una seixantena de càrrecs de 42 d'aquestes viles han participat en la trobada d'avui, segons dades de l'organització.

Entre aquests electes, hi havia l'alcalde amfitrió, Genís Pinart (CiU), i d'altres de destacats com ara el d'Arenys de Munt, Carles Móra (EPM. marca blanca d'ICV), i el de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU). També hi era l'alcalde de Sant Pere de Torelló (EPM), delegat de la Generalitat a la Catalunya Central, i Laura Vilagrà, diputada d'ERC i presidenta de la plataforma d'alcaldes i regidors sobiranistes Decidim.cat.

La trobada ha servit per firmar el Compromís Municipal Sobiranista de Sant Pere de Rodes. El text recalca "la força política dels municipis", però adverteix que no tenen cap intenció d'incidir en les eleccions al Parlament. "No ens correspon", asseguren.

Tanmateix, sí que pensen actuar un cop s'hagi constituït el nou Parlament i el nou govern. "Volem expressar (...) la nostra voluntat de seguir empenyent (...) per tal d'avançar de forma efectiva cap a la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació", comuniquen. I no deixen de fer un advertiment a les institucions supramunicipals, que "fins ara no han sabut donar resposta" al "clam expressat en la manifestació del 10 de juliol".

Per tant, després de les eleccions presentaran al president de la Generalitat i al del Parlament el manifest firmat avui.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.