Necrològiques

La pèrdua d'un locutor autèntic

El peculiar estil radiofònic de Salvador Carral va marcar tota una època

La mort de Salvador Carral és una mala notícia per als bons aficionats a la ràdio i per als professionals que en viuen. Nascut en una masia de les hortes de Santa Eugènia de Ter avui desapareguda, va desenvolupar la seva tasca radiofònica des de finals de la dècada dels seixanta fins a mitjan anys noranta. Carral es va iniciar, tot i que durant pocs anys, a La Voz de Gerona, presentant els programes Club del disc català i Nocturno. Després, a Ràdio Girona va realitzar, entre d'altres, el programa d'èxit Disc-jockey, diversos programes de concursos amb col·laboració dels oients que el van fer immensament popular “i també un gran nombre d'hores com a locutor en els anomenats torns de continuïtat”. Més endavant, ja només com a col·laborador de Ràdio Girona, va alternar els seus programes i emissions publicitàries (espais comercials de cinc minuts de durada) a Ràdio Olot i a Ràdio Bahía de Roses.

El seu peculiar estil radiofònic va marcar tota una època, especialment durant els anys setanta i vuitanta, i la seva popularitat el va portar a presentar un gran nombre de xous a discoteques i festes majors de les comarques gironines.

A meitat de la dècada dels vuitanta va entrar a Ràdio Grup per dirigir diàriament a la tarda Cita amb Salvador. S'havia especialitzat a presentar programes de concursos. Lògicament, la base principal eren els radiooients que hi participaven via telefònica. Els regals que sortejava eren possibles gràcies a les empreses patrocinadores. Carral tenia un carisma únic en la creativitat dels anuncis. Sabia trobar la frase correcta i l'entonació i la música adequades. Molts anuncis, ja els portava gravats des del seu propi estudi que tenia a casa. Va ser un dels millors creatius publicitaris que ha tingut la ràdio gironina.

Nosaltres vàrem tenir el goig de fer-li el control i suplir-lo, en algunes ocasions, en alguns dels seus espais. Eren ràpids, amb canvis de músiques constants i dinàmics. Una altra de les seves virtuts era la facilitat de llenguatge i de vocabulari a l'hora de presentar-los.

Salvador Carral va realitzar també, als anys noranta i principis del segle XXI, una sèrie de programes a Televisió de Girona i a Banyoles Televisió. Aquests van ser els seus darrers treballs com a professional de la comunicació. Al marge de la seva activitat radiofònica, va treballar molts anys a l'aeroport Girona-Costa Brava.

La pèrdua de Salvador Carral és la pèrdua també d'un locutor de la ràdio autèntica, un locutor de raça.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia