Necrològiques

Mateu Trenchs Verdaguer

Missioner escolapi, apassionat de la llengua i compositor de sardanes

L’escolapi Mateu Trenchs Verdaguer, missioner, apassionat de la llengua i compositor de sardanes, va morir el dia 3 de maig a l’Hospital de Sant Andreu de Manresa, a l’edat de 78 anys, víctima d’un càncer.

Nascut a Terrassa el 1942, va ser alumne de l’Escola Pia de Terrassa i de ben jove va prendre la decisió de fer-se escolapi. Després d’obtenir el títol de llicenciat en teologia, el 1965 va ser ordenat sacerdot. Va exercir a diverses poblacions, entre les quals destaca Olot, on a més de ser professor era el responsable dels postulants escolapis.

El 1976 va començar una nova etapa i se’n va anar al Senegal, on va ser missioner en l’àmbit educatiu durant gairebé vint anys. En aquest país de l’Àfrica occidental va ser un dels promotors de l’ús del diolà, una llengua parlada, però no escrita, a la qual va adaptar diversos textos litúrgics, a més d’elaborar-ne una gramàtica i un diccionari català-diolà.

La composició de sardanes és un altre vessant destacable de la seva trajectòria. Segons el Portal Sardanista, va compondre i estrenar Primavera a Moià, (2013), Moià, recer de pau (2015) i Ramon i Mercè (2015).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia