Necrològiques

Mor Jordi Negre, el primer director del Punt Diari

El periodista, ara jubilat, va dirigir el diari el 1979 i després es va especialitzar en comunicació municipal

El periodista Jordi Negre i Rigol, de 71 anys, va morir ahir a Figueres, ciutat on havia nascut el 24 de juliol de 1944 i en la qual tornava a viure. Jordi Negre, periodista de llarga trajectòria, va ser el primer director del Punt Diari, que va sortir al carrer el 24 de febrer del 1979, quan ell tenia 34 anys. Negre formava part d'una generació de periodistes que es van fer a Figueres, entre els quals hi havia Jaume Guillamet, Just Manuel Casero, Jordi Vallmajó, Alfons Quintà i Carles Sánchez-Costa, sota l'aixopluc de l'emissora de l'Església a Figueres. Després es va traslladar a Barcelona, on va col·laborar amb diversos mitjans, especialment el Diario de Barcelona, del qual va ser enviat especial a Al-Aaiun, quan el Sàhara va deixar de ser colònia espanyola. En els anys 80 també va ser cooperant a Nicaragua, Bolívia i el Sàhara. Anys després també va col·laborar publicant articles a El Periódico i a El Punt, entre altres mitjans.

Jordi Negre va ser l'escollit per dirigir un diari comarcal, català, democràtic i independent que es va editar a Girona i que finalment es va dir Punt Diari, gènesi d'El Punt i de l'actual El Punt Avui. Era jove i li van encarregar una redacció amb molt poques persones. En una entrevista que li va fer Pepa Bouis amb motiu del desè aniversari del diari, Negre, que va estar deu mesos i mig en el càrrec, recordava que va ser Pius Pujades qui li va proposar traslladar-se a Girona i assumir el càrrec, però que no va dubtar a fer-ho quan va saber que al projecte també hi havia Just Manuel Casero. “Jo creia en un diari comarcal i en català. Pensava que si aquest projecte reeixia havia de ser forçosament aquí per les característiques de la població de les comarques gironines i per la seva riquesa. Quan pensaven en un diari en català no el veia clar en un altre lloc, però aquí es veia molt segur.” Malgrat tot, les dificultats econòmiques des del primer moment van ser determinants per la seva sortida del diari, a final d'any, després d'haver-se aliat amb el col·lectiu de treballadors per intentar salvar l'empresa. Tot i així, sempre va considerar el diari “un fill seu”. “Va ser l'experiència més impressionant de la meva vida. És l'amor a un fill” explicava. “El Punt mai s'hauria entès sense l'entusiasme de moltíssima gent”, insistia.

Després del a seva sortida del diari, Jordi Negre es va especialitzar en informació i comunicació municipal, coincidint amb els primers ajuntaments democràtics. Va estar molt lligat a l'Hospitalet de Llobregat, d'on va ser cap de premsa i posteriorment cap del gabinet de Presidència. Va escriure llibres relacionats amb la informació municipal i va ser president de l'Associació Catalana d'Informadors de les Administracions Locals.

Jordi Negre sempre va tenir una forta sensibilitat social. Quan encara vivia a Barcelona i treballava, va començar a col·laborar amb un programa de Càritas d'acompanyament de persones grans. Es va involucrar de tal manera amb la persona de qui es va encarregar, que quan després de jubilat es va traslladar a viure a Figueres, se'l va emportar i va continuar tenint cura de fer-li companyia, acompanyar-lo a passeig o a anar-hi a fer volts en cotxe. Quan durant un temps va anar a viure a Banyoles, va continuar aquesta tasca.

Jordi Negre i Rigol deixa dona. Tenia quatre fills. La cerimònia exequial es farà avui, a un quart d'onze, a la parròquia de la Immaculada de Figueres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia