Necrològiques

Miquel Ros i Saballs

Dibuixant i caricaturista palafrugellenc, era col·laborador d'El Punt des dels anys vuitanta i va destacar pels seus dibuixos amb ploma i tinta xinesa i les seves caricatures i acudits

El dibuixant i caricaturista Miquel Ros i Saballs va morir ahir a Palafrugell als 73 anys víctima d'una malaltia. Ros, que va dedicar la seva vida professional al sector bancari –va treballar primer a la Caixa Rural de Girona i més tard a CajaMadrid–, va destacar, sobretot, pels seus dibuixos amb tinta, caricatures i acudits que, durant anys, va exposar i publicar en diferents mitjans locals i comarcals, entre els quals El Punt Avui.

Miquel Ros, de qui amics i familiars van voler destacar ahir la seva bonhomia, el seu sentit de l'humor i la seva predisposició a col·laborar sempre en multitud de projectes, ja va ressaltar de ben jove com a dibuixant. La seva especialitat era el dibuix amb ploma i amb tinta xinesa. De les seves mans van sorgir centenars d'obres que també va exposar, amb
èxit, en nombroses ocasions, tant a Catalunya com a l'estranger. El 1980 va rebre el premi Tramontan de dibuix dins el concurs Vila de Palamós. També va ser premiat en concursos de dibuix en diferents ciutats franceses. Excel·lent paisatgista, Ros assolia el seu punt més àlgid quan dibuixava els arbres i les seves fulles.

Arran de la seva primera exposició l'any 1982, el seu amic, el periodista Santi Massaguer, malauradament també desaparegut, va destacar la nitidesa estructural i l'originalitat d'enquadrament dels dibuixos de Ros, així com “un instint artístic que es mou en la més absoluta llibertat i sense cap condicionament”.

A El Punt, hi va col·laborar des dels anys vuitanta amb acudits i caricatures dels principals personatges de la vida política i cultural del moment, tant al diari com a Presència. Va ser un dels col·laboradors habituals del suplement humorístic La Coma, que aquest diari va publicar en diferents etapes a partir dels anys vuitanta. Més endavant, el 2004 va ser un dels il·lustradors del llibre Els Borbons en pilotes, col·laboració que va repetir, l'any 2013, a Les pilotes dels Borbons, publicats per aquest diari i l'editorial Cossetània.

A Palafrugell, on va participar activament en la vida cultural local, destaquen les seves col·laboracions a la Revista de Palafrugell i al Crònica d'un any, el llibre anual que ja ha arribat a les 33 edicions. Al Crònica feia cada any la portada –que Edicions Baix Empordà vol reunir en un llibre pròximament– i també les caricatures del “personatge del mes”. “Això vol dir que en Miquel ha caricaturitzat mig Palafrugell”, comentava ahir un dels seus amics. Justament, caricatures de Miquel Ros es poden veure exposades ara mateix a Palafrugell. Al Centre Fraternal, se n'hi poden veure de socis de l'entitat, i al Teatre Municipal n'hi ha de personatges del Crònica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia