Necrològiques

En record de l'Esteve Ripoll Cornell

Ahir ens va deixar Esteve Ripoll Cornell (Castelló d'Empúries, 20 maig de 1941). Tot i que fou flequer d'ofici, dedicà gran part de la seva vida a la política, al col·leccionisme i al teatre, fou activista sociocultural i escriptor. Al llarg de la seva trajectòria vital havia reunit una extensa i valuosa biblioteca i un arxiu que contenia documents i fotografies que formaven part de la història més recent de Castelló.

Va formar part de la vida civicosocial de Castelló d'Empúries durant pràcticament tota la seva vida, va ser director i actor de l'Elenc Teatral, animador del patronat d'homenatge a la vellesa, membre de l'associació Moviment Rural Catòlic de l'Empordà (1975-1982), del consell directiu de l'associació de pares del centre escolar Ruiz Amado de Castelló, fundador el 1964 de l'associació CAAD (Castelló Agrupació Artística Deportiva) i membre de la junta de la Societat Aires Nous.

Es va iniciar com a regidor de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries als 25 anys pel terç corporatiu, en plena dictadura, i va ser el regidor més jove de la província (1966-1973). Va militar a les files del PSC, fou un dels fundadors de Convergència Socialista de l'Empordà (1975) i membre permanent de l'Assemblea de Catalunya fins a la seva dissolució (1975-1977). La seva lluita activa en la transició democràtica el portà a formar part de les llistes en les dues primeres eleccions democràtiques legislatives. Regidor pel PSC (1979-1991), esdevé alcalde en el període 1984-1987. Va ser diputat a la Diputació de Girona, on va esdevenir president de la comissió informativa de Prevenció i Extinció d'Incendis (1979 -1983) i diputat de la comissió informativa de Turisme (1983-1987).

Va col·laborar amb la premsa comarcal i provincial amb articles d'opinió, de cultura, de denúncia i de crítica social i política. També va realitzar estudis sobre la toponímia i els malnoms, sobre història de la postal a Castelló d'Empúries, i sobre escriptors castellonins com ara Luis Ruiz Contreras (1863-1953) Un català, un empordanès, un castelloní en la Generació del 98, publicat a l'Institut d'Estudis Empordanesos, entre molts altres treballs. La seva primera experiència literària va ser l'obra Romanços de l'Empordà, presentada al premi Just Casero el 1992, en què va ser seleccionada com a finalista. És autor també del llibre Una vida en solfa. Antoni Agramont i Quintana 1851-1906, editat per l'Ajuntament de Castelló el 1997.

L'arxiu i la biblioteca particulars de l'Esteve Ripoll han estat cedits per la família a l'Ajuntament, per tant el seu llegat polític i cultural restarà entre nosaltres i a disposició de tots els que estiguin interessats en la història més recent. Descansa en pau.

(*) Marisa Roig Simon és arxivera municipal de Castelló d'Empúries

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia