Societat

Els CAP dispensaran la píndola que interromp l’embaràs

Salut aposta per l’avortament farmacològic per a gestacions de poques setmanes. El ginecòleg d’atenció primària prescriurà la pastilla RU-486, que és diferent de la píndola de l’endemà, i farà el seguiment del cas

La nova llei de l’avortament, que ha d’entrar en vigor el 5 de juliol, estableix la interrupció voluntària de l’embaràs com una prestació gratuïta a càrrec de la sanitat pública. Per fer efectiva la norma, la sanitat catalana hauria d’estar en condicions d’assumir els més de 25.000 avortaments que cada any es practiquen a Catalunya. Però la realitat és que els hospitals i els quiròfans públics ja estan al límit de la saturació. Donada la situació, el departament de Salut aposta per començar a atendre una part de la demanda d’avortaments des de l’atenció primària. Serien els casos de gestacions menys avançades (fins a set setmanes) i la interrupció de l’embaràs es faria amb una pastilla.

Des del departament encara s’està estudiant la mesura, però, segons va explicar ahir la directora adjunta de Planificació i Avaluació, Dolors Costa, la decisió definitiva s’ha de prendre aquesta setmana. De moment, Salut ja hi ha posat fil a l’agulla per començar a oferir formació específica als professionals –ginecòlegs i llevadores– que atendran la demanda d’avortaments farmacològics, va avançar Costa en el marc d’una jornada organitzada per la Fundació Vila Casas. L’atenció d’aquests casos “requereix personal entrenat”, va afegir, ja que la dona necessita “molta informació i acompanyament”.

La idea és que a principis del 2011 es puguin fer els primers avortaments farmacològics als centres d’atenció primària (CAP). De fet, Salut voldria que, entre 2011 i 2012 s’arribés a atendre el 50% de la demanda d’interrupcions voluntàries de l’embaràs des de la primària, sense haver d’entrar a quiròfan. La resta d’avortaments –els que requereixen una intervenció amb anestèsia– seran assumits per les clíniques privades que ja els fan actualment a través d’un concert amb Salut, va afegir Dolors Costa.

L’ús de la píndola RU-486 només està indicat per a embarassos de menys de set setmanes. La píndola onté un principi actiu (la mifepristona) diferent del de la píndola de l’endemà (levonorgestrel). De fet, aquesta darrera impedeix que es produeixi un embaràs durant les 72 hores següents a una relació sense protecció, mentre que la RU-486 s’utilitza quan l’embaràs ja s’ha produït.

La pastilla RU-486 es pot prendre a casa, seguint les indicacions del metge. El fàrmac provoca una hemorràgia vaginal, similar a una regla. Segons el doctor Joaquim Calaf, director del servei d’obstetrícia i ginecologia de l’Hospital de Sant Pau, “Catalunya hauria d’apostar fermament per l’avortament farmacològic”, ja que és una opció “menys agressiva i menys traumàtica per a les dones”. Països com França, Suècia, Àustria o Escòcia ja ofereixen aquesta alternativa que, segons Calaf, ha d’anar acompanyada d’una “anticoncepció assequible” per evitar els embarassos no desitjats
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.