Economia

Tret de sortida a la consulta sobre la independència a 167 municipis

El més petit de tots, Sant Jaume de Fontanyà, obrirà les urnes aquest dissabte, 24 hores abans que la resta

Compte enrere per al 13-D. Aquest dissabte, a les nou del matí, s'obren les urnes de Sant Jaume de Frontanyà, l'últim poble de Catalunya pel que fa al nombre d'habitants i el primer de manifestar-se en la gran consulta sobre la independència hereva de l'esperit del referèndum d'Arenys de Munt del 13 de setembre.

I diumenge serà l'hora de la veritat, amb la votació en 166 pobles més. La llista ha quedat tancada definitivament aquest divendres a la tarda. La resta de municipis on es preparen la consulta, 63 més per ara, faran la pregunta al febrer o el 25 d'abril, la data més probable també per a Barcelona.

“S'acosta el final d'una aventura que va començar a Arenys de Munt i que serà l'inici d'una altra, perquè sense cap mena de dubte centenars de municipis tornaran a engrescar-se i s'afegiran a l'organització de les consultes per anar cap a la construcció de la nostra nació a través de l'horitzó de la independència”, ha anunciat el cap de campanya, Uriel Bertran, diputat crític d'ERC. Segons el seu punt de vista, Bertran el 13-D "ha generat la il·lusió que no han aconseguit altres horitzons, com ara l'Estatut”. Hi veu un “canvi històric del catalanisme” i assegura que “mai hi havia hagut un moviment tan transversal des de l'Assemblea de Catalunya".

Finalment seran 700.024 els votants convocats a les urnes. La coordinadora dels organitzadors fa “una crida solemne al poble de Catalunya a participar” perquè “tot el món estarà pendent de l'actuació i la participació dels catalans". Segons la percepció de Bertran, una participació suficient esperonarà la resta de municipis a fer la consulta i finalment el Parlament es veurà obligat a convocar un referèndum vinculant sobre la independència.

Tanmateix, el percentatge que es consideri suficient dependrà del nombre d'habitants de cada municipi i s'ha de tenir en compte que a les ciutats grans no s'ha pogut arribar a la gent de la mateixa manera que ho fan les campanyes oficials. Per Bertran, la dada útil serà la de la participació en municipis petits, on sí s'ha arribat a tothom.

De tota manera, l'advocat Josep Cruanyes, membre de la junta electoral del 13-D, ha admès que el cens no és comparable amb els de les eleccions oficials perquè aquest diumenge poden votar els majors de 16 anys i els immigrants, sectors no inclosos en els altres comicis.

A les veus que diuen insisteixen a destacar que no serà una consulta vinculant –rigorosament cert des del punt de vista jurídic–, Bertran respon que el referèndum sobre l'Estatut ho era des del punt de vista jurídic i, tot i així, tres anys després encara espera el dictamen del TC. També ha recordat que les eleccions del 12 d'abril del 1931, que només eren municipals, van portar a instaurar la República a Catalunya el 14 d'abril, després que el rei Alfons XIII va entendre que els ciutadans rebutjaven la monarquia.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.