cultura

La contra

Els vitralls ja fa un any que brillen

El Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) Can Domènech celebra fins diumenge el seu primer aniversari després que 26.000 visitants han gaudit dels dissenys modernistes de Balcells

Avui fa un any que obria les portes al públic el Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) Can Domènech, situat en un edifici modernista emplaçat al carrer de Sant Martí, obra de l'arquitecte Gaietà Buïgas. En el primer any de vida, aquest equipament cultural ha rebut fins a 26.000 visites, una xifra que la tinenta d'alcalde de Cultura, Consol Pla, considera ”un èxit” perquè supera el repte que s'havia fixat. Pla es mostra orgullosa del MAC perquè “recupera la història de la ciutat i les obres dels seus artistes”, una feina que ha estat possible per la dedicació i les donacions que han fet institucions i particulars.

Segons els càlculs municipals, del total de visitants, el 87% són veïns de Cerdanyola, mentre que el 5% són de Barcelona i el 4%, del Vallès Occidental. El 4% restant són visitants de la resta de Catalunya, de l'Estat i de l'estranger. Tot i valorar molt positivament la xifra de visites, Pla aposta per incrementar el nombre de visitants no cerdanyolencs, aprofitant la difusió que representa per al MAC pertànyer a la Ruta Europea del Modernisme i el premi a la millor iniciativa patrimonial del 2009 de l'Associació Catalana de Crítics d'Art.

Enrere queda un passat que va començar convertint l'edifici en el primer Teatre Casino per als estiuejants de Cerdanyola. Anys més tard, l'arquitecte Eduard Maria Balcells Buïgas rebia l'encàrrec de convertir l'immoble en la torre d'estiueig del comerciant Evarist López, que havia fet fortuna a les Filipines. Des del 1961 i fins al 1999 l'edifici és la seu dels laboratoris farmacèutics Domènech –amb l'analgèsic Lápiz Termosan com a estendard–. A partir d'aquest moment, amb la posada a la venda de l'edifici, les ombres planen sobre Can Domènech. Tot i que l'Ajuntament de Cerdanyola el va acabar adquirint, la primera intenció era enderrocar-lo. Però amb el projecte de reconversió en museu l'ha acabat dotant d'una brillantor que ha captivat tothom que l'ha visitat.

I aquesta brillantor la hi dóna, des del 10 de setembre de l'any passat, el conjunt dels vitralls de Les dames de Cerdanyola, format per tres plafons de grans dimensions que representen tres escenes: Les dames del gronxador, Les dames del llac i Les dames de les tulipes. També brillen amb llum pròpia l'espai permanent dedicat al modernisme i a l'art déco, i les sales dedicades a Josep de Togores, Ismael Smith i la família Balcells-Buïgas.

I coincidint amb aquest primer aniversari, el MAC fa una jornada de portes obertes des d'avui a la tarda fins diumenge, amb visites comentades, música i un taller de demostració de vitralls. Una de les novetats del MAC a partir d'avui és la presentació en societat dels restaurats vitralls de la gata i el lloro, dissenyats per Eduard Maria Balcells.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.