Comunicació

‘C.S.I.' a Pere el Gran

TV3 estrena ‘Anatomia d'un rei', un documental que mostra la reconstrucció en 3D del rostre del rei catalanoaragonès Pere II i fa un estudi de les despulles reials

També revela el ritual d'enterrament del cos i l'estat de conservació de les restes

TV3 oferirà avui l'especial Anatomia d'un rei (22.35h), escrit i dirigit pel periodista Josep Rovira, nominat als Emmy amb Cinema Dalí i autor de la sèrie Material sensible. El treball recull el procés de reconstrucció, amb ajuda de la tecnologia 3D, de la fesomia de Pere II el Gran, així com els diferents estudis que s'han dut a terme els últims vuit mesos a partir de les restes trobades a la tomba reial del monestir de Santes Creus. El treball també repassa la història d'un dels monarques més importants de la corona catalanoaragonesa.

Anatomia d'un rei, explica Rovira, és com “un testimoni del procés d'investigació dut a terme pels arqueòlegs i els metges forenses, un procés en el qual, per la seva potència gràfica, s'ha privilegiat la part que consistia a recuperar la imatge d'un rei”. A més del valor de recuperar la imatge d'un individu a partir del crani de l'esquelet, “en aquest cas tenia un doble valor, perquè existeixen poques representacions dels reis d'aquesta època”, destaca Rovira.

Causa de la mort

Un altre dels interrogants que revela el documental és la causa de la mort de Pere II, mort prematurament als 45 anys a la matinada de l'11 de novembre de 1285, causa que no aclareixen ni les cròniques ni els documents històrics de l'època. Segons algunes fonts hauria mort per causes naturals i segons altres en una batalla, però ara “el documental ha demostrat que no”, comenta Rovira sense voler revelar quina va ser la veritable causa per no trencar el suspens de la història. A més de determinar les causes de la mort, Anatomia d'un rei revela el ritual d'enterrament del cos i l'estat de conservació de les restes.

A final del 2009, els estudis previs d'inspecció i anàlisi realitzats a la tomba de Pere II el Gran van corroborar que es tractava de l'única tomba reial de la Corona catalanoaragonesa que no havia estat profanada i que, per tant, podia aportar dades inèdites del rei. Malgrat el seu breu regnat –nou anys–, Pere II està considerat un gran personatge de la història, responsable de l'expansió mediterrània de la Corona catalanoaragonesa amb la conquesta de Sicília i citat per Dant o Shakespeare.

L'equip del documental ha seguit dia a dia tots els treballs d'un nombrós grup d'especialistes dirigits des del Museu d'Història amb la voluntat d'obtenir les imatges úniques de l'obertura de la tomba. Rovira ha inserit en el documental unes “finestres al passat”, en les quals es reconstrueixen de manera “més al·legòrica que realista” les condicions de vida del rei o el context en què va regnar, “per explicar com vivien, com s'alimentaven, com feien la guerra i rodades amb vestimenta d'època i en escenaris naturals de singularitat històrica”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.