Política

Arxivada la querella de Jordi Pujol contra els periodistes d''El Mundo'

El diari va informar durant la campanya electoral que l'expresident del la Generalitat i Artur Mas tenien comptes a Suïssa

El jutge considera que els articles van ser publicats amb intenció d'informar i no de calumniar o injuriar”

El titular del jutjat d'instrucció número 24 de Barcelona ha arxivat la querella presentada per l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol contra dos periodistes d'El Mundo per les informacions publicades durant la passada campanya electoral al Parlament i que li atribuïa comptes a Suïssa. Segons la interlocutòria del jutge, els articles d'Eduardo Inda i Esteban Urreiztieta van ser publicats “amb la intenció d'informar i no de calumniar ni injurar”, i per aquest motiu considera que no són constitutius d'infracció penal. El president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller Felip Puig també van presentar querelles contra els dos periodistes, que continuen obertes a altres jutjats.

El diari El Mundo va publicar els dies 16 i 17 de novembre, en plena campanya electoral catalana, unes informacions basades en un suposat esborrany policial que apuntava l'existència de comptes corrents a Suïssa controlats per Artur Mas, pare i fill, i la família Pujol. Segons el rotatiu, part de les comissions que les empreses pagaven a CDC a través de la trama del cas Palau, es desviaven a “comptes personals dels seus dirigents''.

Tant Mas com els Pujol van negar els fets i es van querellar contra el diari. A la vegada, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va obrir una investigació per saber d'on sortia aquest informe policial, un document que el ministeri no va ser capaç de trobar.

Ara, pel que fa a la querella presentada per Jordi Pujol, el jutge resol que aquells articles no pretenien calumniar, sinó que eren “neutrals”, i es limitaven a “informar sobre uns fets obtinguts en base a una font fiable” sense cap altre interès que no fos el “merament informatiu”, i sense que se'n desprengui, en conseqüència, que actuessin “amb manifest menyspreu de tota confrontació amb la realitat”, que es tractés d'una “invenció o una pura ficció” amb l'ànim de “difamar els destinataris”.

En la resolució el jutge afegeix que als dos periodistes les seves fonts els van merèixer “total credibilitat”. Recorda que les informacions reflecteixen unes dades que són objecte d'investigació policial, “emparats en diverses fonts de testimonis i policials”, articles publicats “amb la intenció d'informar i no de calumniar ni injuriar, en l'exercici del dret fonamental d'informar”.

El jutge del jutjat d'Instrucció número 24 de Barcelona afegeix en la seva resolució que en les seves declaracions judicials els periodistes Inda i Urreiztieta van citar fonts en base a les quals van redactar els seus textos, i en concret una “font interior de la UDEF que no van revelar emparant-se en el secret professional” i que estava avalada pels contactes de la policia amb Javier de la Rosa, Maria Victoria Àlvarez i Herve Falciani, extreballador del banc HSBC, pel que fa als fons de la família Pujol a Suïssa, “testimonis que després van sortir a la llum”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.