Política

CARLES MATEU

CONDEMNANT PER RESPONDRE EN VALENCIÀ LA GUÀRDIA CIVIL

“Ara veig com el meu país viu una persecució d'anys”

“La trobe totalment injusta. Es tracta d'una situació absolutament surrealista”

“Si no fos pel suport social i polític que estic rebent, açò seria inaguantable”

“Amb aquesta solució que se m'ha donat, els poders públics volen advertir la ciutadania en general”

“Estic disposat a plantar-me davant de qualsevol institució”

Perfil
Carles Mateu Blay és un treballador d'una petita empresa que amb aquest cas pot veure alterada la seua vida personal i laboral. La societat civil valenciana li fa costat i està decidit a portar el seu cas davant de qualsevol tribunal que el puga rescabalar del seu malson.
Seguiré parlant la meua llengua i defensant la meua ideologia i la meua terra, sempre

L'Audiència de Castelló ha condemnat Carles Mateu Blay, veí d'Almenara, a sis mesos de presó per desobediència a l'autoritat per haver-se negat a parlar en castellà en un control rutinari de la Guàrdia Civil. La justícia el va absoldre en primera instància; això no obstant, el fiscal va recórrer contra l'absolució i ara l'Audiència l'ha revocada.

Troba justa aquesta condemna?
Si he de dir la veritat, des del primer moment la trobe totalment injusta. Per mi i per molta altra gent, es tracta d'una situació absolutament surrealista. No li veig cap trellat, però pel que m'explica el meu lletrat, ell tampoc no li'n troba cap i estem buscant com hi podem recórrer de dalt a baix o, almenys, com entrar-hi d'alguna manera.
Se sent culpable per la seua acció?
No mai. He de dir que vaig reaccionar com qualsevol persona a qui intenten furtar el seu dret a la lliure expressió i vaig reaccionar –ho dic sincerament i amb el cor a la mà– per sota de la pressió a què els dos agents em van sotmetre.
Li fa la sensació d'estar vivint un malson?
Si no fos pel suport social i polític que estic rebent darrerament, açò seria inaguantable. És tot com un malson en què el trencaclosques en què m'han clavat té peces amagades.
Troba que estem davant d'un càstig exemplaritzant?
Tot el que passa pel meu cap és exactament això. He viscut en primera persona una discriminació lingüística brutal, però, a més d'això, em fa la sensació que amb aquesta solució que se m'ha donat, els poders públics volen advertir la ciutadania en general que s'ha d'anar esplai amb el desig de llibertat o simplement amb el que suposa la lliure expressió.
Estima que ha influït l'ambient creat per la cadena humana del dret a decidir?
Vistes les coses amb perspectiva, podria ser que sí. El que estic passant personalment és com a conseqüència del període de submissió que el meu país ha viscut durant els darrers 300 anys. El País Valencià s'ha vist massa anorreat i, encara ara, hi ha gent que pensa que pot silenciar el crit de llibertat que comença a mostrar-se.
Si cal elevarà el cas a altres instàncies?
No en tinc cap dubte; si no traiem punta a aquest llapis, en aquest país i amb aquest model de justícia, estic disposat a plantar-me davant de qualsevol institució que entenga sobre drets humans i fer-li veure que he estat atropellat per unes actituds poc dialogants i autoritàries.
Té la sensació que la llei no l'empara?
Totalment; no m'està emparant gens. Si en la primera sentència, el jutge va obrar correctament, ara, amb aquesta revocació no puc dir el mateix. Cada dia que passa, estic més convençut que aquest país nostre viu una persecució injustificada i injustificable.
Tornaria a fer el mateix si vinguera el cas?
No en tinc cap mena de dubte. Seguiré parlant la meua llengua i defensant la meua ideologia i la meua terra, sempre. Aquesta situació m'ha afectat moltíssim en la meua vida i sols espere que aquest malson passe com més aviat millor.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.