Política

Novetat editorial

El taló d'Aquil·les de l'independentisme

procés · El nacionalisme espanyol, principal inconvenient per al dret a decidir dels catalans

franquisme · El règim de Franco va ser l'etapa més dura per a Catalunya, però l'anticatalanisme ja existia abans i continua present avui dia

Són centenars els espanyols que opinen que l'únic règim nacionalista del seu país ha estat el de Franco. És això cert? Francesc Puigpelat a Breu història del nacionalisme espanyol tomba aquesta afirmació. A més, relaciona l'existència del potent nacionalisme espanyol amb les dificultats que té Catalunya per decidir sobre el seu futur.

L'autor es remunta al 1812 per explicar els orígens del nacionalisme espanyol, concretament se centra en la Constitució d'aquell any i l'estableix com a text fundacional: marcarà les característiques del moviment espanyolista durant els dos segles següents.

El nacionalisme espanyol ha tingut sempre un gran inconvenient: Portugal. El territori espanyol hauria d'equivaldre a l'antiga Hispània, a tota la península, per tal de ser una nació natural. El nacionalisme portuguès, per la seva banda, té els seus orígens en la desconfiança davant els excessos i l'autoritarisme de Castella (aquest origen ens pot resultar familiar, no?).

Ara bé, qui realment qüestiona i ha qüestionat durant segles la unitat d'Espanya és Catalunya. El catalanisme cultural i polític ha estat, històricament, l'enemic del nacionalisme espanyol. I viceversa. Puigpelat assegura que “l'espanyolisme té arrels mil·lenàries” i que, si Catalunya esdevé independent, serà passant per una llarga, dura i tossudíssima feina política i diplomàtica, no perquè el nacionalisme espanyol sigui feble.

El partit que va iniciar la crisi del nacionalisme espanyol va ser la Lliga Regionalista, de la mà de Francesc Cambó. Va pretendre establir el català com a llengua oficial, fet que va desembocar en un profund anticatalanisme. Així doncs, el nacionalisme espanyol va entrar en una mena de fase reactiva, és a dir, que actuava únicament com a contrapès dels nacionalismes català i basc.

A partir d'aquí, el catalanisme va tenir molts inconvenients per sobreviure, sobretot durant l'etapa franquista. Puigpelat explica algunes “gestes” del nacionalisme espanyol, que conclouen amb la prohibició de la celebració del referèndum del 9-N. Així doncs, el llibre permet entendre el poder del nacionalisme espanyol i els límits que estableix al desenvolupament del procés.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia