Política

Montilla refreda la idea de reformar la Constitució després de parlar amb ZP

El president del govern explica que ha trobat Zapatero “receptiu” sobre la percepció que hi ha un problema a Catalunya i a Espanya

Montilla reclama una resposta política clara i ràpida de Madrid, però no concreta cap mesura

La setmana passada en el Parlament, el president del govern, José Montilla, va apostar per reformar la Constitució espanyola per donar cabuda al projecte d'autogovern de Catalunya. Avui, després de poc més de dues hores de reunió amb el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ja ha dit que “ara no”.

“No hem parlat de la reforma de la Constitució perquè, entre d'altres coses, no la vam plantejar per fer-la ara. Seria començar la casa per la teulada”, ha detallat Montilla.

El president del govern ha anat aquest dimecres a la Moncloa per traslladar a Zapatero el rebuig dels catalans a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut. I n'ha sortit “raonablement satisfet” perquè ha trobat el president espanyol “receptiu”.

“Volia contrastar amb el president Zapatero si s'ha entès o no el que ha passat. Volia saber si es compartia la magnitud del problema i s'entenia que no és només un problema de Catalunya, sinó que ho és també d'Espanya, i és d'aquest punt del qual em sento raonablement satisfet”, ha afirmat.

Davant d'això, Montilla vol fets, vol gestos polítics que donin un resposta clara i ràpida a la societat catalana, “la dignitat de la qual ha estat atacada per la sentència del Constitucional”, per tal de poder restablir les relacions amb l'Estat.

En aquest sentit, ha explicat que ara “és temps d'entendre Espanya des d'un punt de vista plural i federal, i d'obrir una nova etapa política per refer el pacte referendat per la societat”.

Però, preguntat per la direcció d'aquests gestos polítics, no ha concretat res. “No venia a pactar un llistat ni un calendari, sinó un gest polític i una voluntat inequívoca d'impulsar l'Estatut”, ha argumentat.

Al seu entendre, la sentència del TC ha provocat un mal moral i material a Catalunya, i per això creu que ara és moment “no de negociar novament l'Estatut, sinó d'impulsar-lo”.

“Tancar en fals un problema és pitjor que cap remei”, ha dit Montilla, que s'ha mostrat convençut que amb un esperit inclusiu de la Constitució del 1978 com el que demana el poble català i el Parlament es pot superar la desafecció generada.

Montilla ha assegurat que a la societat catalana no se li pot tapar la boca “perquè som una nació” i, per tant, la pregunta és “si podem seguir treballant en un projecte compartit que respecti la pluralitat de l'Estat”. Amb tot, el president del govern creu que això és possible, “sempre que es basi en el respecte a les diverses realitats nacionals i regionals que el formen”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia