Política

Clam per la unitat independentista

Crida popular a Arenys de Munt perquè les forces sobiranistes vagin plegades a les eleccions al Parlament

El poble maresmenc inaugura una gran escultura per recordar que va ser el primer a fer una consulta sobre la independència

Personalitats com ara Moisès Broggi van reclamar unitat a les forces sobiranistes

Si el crit més escoltat ahir al matí a Arenys de Munt era “independència”, a la tarda va ser “unitat”. El clam es va adreçar als partits que defensen un estat propi perquè vagin plegats a les pròximes eleccions al Parlament amb una única candidatura i abandonin els personalismes, que no van enlloc. Els retrets se'ls van haver d'empassar els líders de Reagrupament, Joan Carretero, i de Solidaritat Catalana, Joan Laporta, que van assistir al primer Aplec de la Independència, i en menor mesura, l'eurodiputat d'ERC Oriol Junqueras, que també hi era present. “Que les idees s'uneixin i s'integrin en una sola veu per formar un clamor universal”, va dir enmig de grans aplaudiments un dels impulsors del Manifest 12 d'Abril, el doctor Moisès Broggi.“Aquesta dicotomia és una escopinada a la manifestació que es va fer a Barcelona el 10 de juliol passat”, va afegir-hi el també doctor Oriol Domènec, que va trobar inconcebible que hi hagi “dos o tres llistes exactament iguals i amb el mateix objectiu”. Broggi va manifestar que ara a Catalunya el desig d'independència és més viu que mai i que molta gent ja veu que és “l'únic camí d'esperança”.

Com fa un any, quan Arenys de Munt omplia una pàgina de la història del país i organitzava la primera de les consultes sobiranistes, ahir el petit municipi maresmenc va voler rememorar l'anomenat “esperit d'Arenys de Munt” i fer-ho amb una gran festa que servís per arreplegar tot l'independentisme català. La música, la lectura de poemes i, sobretot, els discursos reivindicatius, van omplir, tot el matí, la plaça de l'Església. Un dels més apassionats va ser el que va fer el representant de Barcelona Decideix, Víctor Cucurull, que va voler treure's la samarreta que portava de la plataforma per parlar “com a soldat” i demanar enèrgicament que el 28 de novembre que ve s'ha d'anar a votar. “L'objectiu és aconseguir 68 diputats independentistes perquè declarin la independència”, va dir. Però també per lamentar que els partits polítics sobiranistes no estiguin a l'alçada i no siguin capaços de treballar. En el que tothom estava d'acord és que hi ha hagut un abans i un després de la consulta d'Arenys de Munt, perquè la independència “ha sortit de l'armari” per situar-se al centre del debat polític català. A banda de discursos, les activitats al voltant de l'aplec van ser moltes i variades com les que va organitzar el centre Moral, que fa un any va ser l'únic col·legi electoral del referèndum popular. Com si no hagués passat el temps, s'hi va tornar a col·locar una urna i les paperetes, però aquest cop perquè tothom qui ho volgués es pogués retratar. “Es tracta de recollir donatius per ajudar a pagar el Monument de la Independència”, explicava l'encarregada. Si la plaça de l'Església era un formiguer de gent, la Riera també era un anar i venir de gent. A més de la fira de productes de la terra, no hi van faltar les parades independentistes amb tot tipus de marxandatge, però les més actives eren sense cap mena de dubte les de Reagrupament i Solidaritat Catalana. Els simpatitzants i militants es van fer un tip de parar la gent i donar propaganda. I un aplec així era una oportunitat que cap de les dues formacions podia desaprofitar per guanyar adeptes. Qui també es va fer un fart de treballar va ser el regidor de la CUP i promotor de la consulta arenyenca, Josep Manel Ximenis, que signava exemplars del llibre D'Arenys de Munt al cel, en què explica la seva experiència en el referèndum.

El monument, a la tarda

El plat fort de la jornada, però, va ser a la tarda, quan la gentada van traslladar-se al parc de Can Jalpí per inaugurar de manera oficial el Monument a la Independència. Una escultura senzilla, minimalista, però alhora imponent i carregada de simbolisme, que recordarà eternament la data del 13 de setembre de l'any 2009. Una pedra de granit ull de serp i quatre bigues de ferro recargolades són els elements que configuren el monument. Els autors de la peça, els escultors Jaume Rodri i Pep Solé, van explicar alguns secrets del monument, com ara que està col·locat d'acord amb la disposició de les estrelles que formen la constel·lació de Casiopea, perquè el dia que es va fer la primera consulta sobiranista al cel d'Arenys de Munt s'hi veien aquests estels. “Perquè ningú pensi que per culpa d'això no s'ha pogut asfaltar un tros de vorera, qui pagarà l'escultura serà el poble”, va destacar Jaume Rodri. El finançament del monument serà per aportació popular, ja que l'Ajuntament, tot i donar suport a la seva construcció, no pot fer front al 56.000 euros que costa la peça. Totes les persones i entitats que hagin contribuït a fer realitat el monument podran posar el seu nom en una urna que quedarà enterrada sota la pedra principal.

56
mil euros
és el que ha costat fer el l Monument a la Independència, que es va inaugurar ahir a Arenys de Munt. L'escultura es pagarà a partir d'aportacions populars, perquè l'Ajuntament no se'n pot fer càrrec. De moment ja s'han recollit uns 6.000 euros.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.