Política

Política

El govern estudia passar de 17 a 9 delegats territorials

El ritme de nomenament de directors territorials a càrrec del nou govern és lent

CiU vol que les comarques gironines tinguin vuit delegats menys en aquest mandat que en temps del tripartit

El govern ha fet pocs nomenaments de delegats territorials dels departaments de la Generalitat. De fet, encara avui no ha culminat el nomenament de directors generals. Tan sols han estat nomenats els directors territorials de les que considera les àrees més urgents, amb un dia a dia molt potent i sense espera: Ensenyament, Salut i Empresa i Ocupació.

Visualitzar la retallada

CiU voldria visualitzar la retallada a les comarques gironines amb vuit delegats menys en aquest mandat que en temps del tripartit. Es planteja com una manera evident de vendre a l'opinió pública, en temps de crisi, l'aposta per l'estalvi en el nombre de càrrecs.

El ritme és lent, sobretot, perquè s'estudia fer desaparèixer algunes delegacions de conselleries, a banda dels departaments que ja han desaparegut, s'han reorganitzat o fusionat. S'estudia, a més, la fusió de delegacions territorials. Per exemple, ja es dóna molt per fet que Joventut i Esports tindran el mateix delegat territorial. També es pensa deixar la delegació territorial de l'Institut Català de la Dona sense un càrrec polític al capdavant.

Hi ha tres conselleries pendents de nomenament de delegat: Benestar Social i Família, Agricultura i Cultura. A Justícia, el govern dubta de nomenar una persona amb funcions de director territorial. I per a quatre departaments, tothom, a CDC i a UDC, comença a estar mentalitzat que no hi haurà cap nomenament: Interior, Territori i Sostenibilitat, Economia i Coneixement i Governació i Relacions Institucionals.

No obstant això, a Territori i Sostenibilitat no es descarta que, si finalment no hi ha coordinador o director territorial, un tècnic de la casa assumeixi el paper de cap de serveis.

CDC i UDC

No obstant, CiU s'enfronta a un altre factor d'alentiment dels nomenaments. La discussió sobre el nom dels delegats i sobre com se'ls reparteixen els dos socis del govern, de Convergència i Unió. Sobre el paper, tothom pot donar per fet que el delegat del govern d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Ambient ha de correspondre a una persona d'UDC, perquè el conseller és també d'Unió Democràtica, el secretari general. Unió es pot sentir amb aquest dret, sobretot després que ja s'ha comentat que, tret que no hi hagi un daltabaix polític, Governació, l'altra conselleria que controla Unió, quedarà sense delegat territorial a les comarques gironines. No han transcendit disputes entre les direccions de CDC i d'UDC a les comarques gironines, però tothom pressiona les direccions nacionals dels seus partits. Per adobar-ho, a última hora s'ha afegit una altra incògnita al problema: la intercomarcal d'Unió a les comarques gironines pressiona perquè Albert Riera, que ha renunciat a lluitar per ser el número 2 de CiU a Girona, com fa quatre anys, sigui proposat per a un càrrec.

Les àrees que es quedin sense un càrrec de designació política al capdavant seran assumides per Eudald Casadesús, delegat del govern de la Generalitat a Girona.

Cap de Gabinet

Precisament, Eudald Casadesús ha fitxat Susanna Quintana, periodista amb una llarga experiència en el govern. La fins ara responsable de comunicació de la federació de Convergència de les comarques gironines, ja havia estat, entre el 2002 i el 2003, cap del gabinet tècnic i d'informació del Departament de Sanitat, i cap del gabinet de comunicació del Departament d'Interior, del 2000 al 2002, i cap de premsa del Departament de Governació entre el 1989 i el 1999. [Més informació, a la plana 43]

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.