Política

CINQUÈ ANIVERSARI DE LA MORT DEL POLÍTIC DE LA PIPA

Encara fumeja

Avui es presenta l'Associació Francesc Ferrer i Gironès per a la promoció de la llengua catalana, com a pas previ a la constitució d'una fundació

Fa cinc anys de la mort del polític, que va ser senador, diputat al Parlament i regidor a l'Ajuntament de Girona

Fa cinc anys que Francesc Ferrer i Gironès va fer l'última pipa. El 17 de febrer del 2006 va morir víctima d'un càncer qui va ser defensor de la llengua, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Girona, senador, diputat al Parlament, empresari inductor d'un premi FAD i president de la Cambra de Comerç de Girona, escriptor i activista cultural, Creu de Sant Jordi, home vinculat a El Punt i a Presència des dels inicis.

Montserrat Pumarola, la seva esposa, assevera que, de moment, cap dels seus esforços no s'ha perdut: “La lluita continua”.

La primera estació de la lluita és la creació de l'Associació Francesc Ferrer i Gironès per a la promoció de la llengua catalana. Es presenta avui, per commemorar el cinquè aniversari del traspàs de Ferrer. A la llarga, aquesta associació ha de convertir-se en una fundació, per a la qual el més necessari és una dotació econòmica; per a això caldria molta feina de gestió per aconseguir el suport d'empreses i institucions. Mentrestant, l'associació operarà com una entitat de promoció de la llengua. Pumarola entén que el gran camp de batalla de Ferrer va ser la lluita per la llengua: “Avui tothom té clar, com ell va defensar, que la llengua és el cos de la nació”.

Quant a les activitats, David Pujol, secretari de l'Associació Francesc Ferrer i Gironès, que avui es presenta, ha precisat que no volen aixafar cap activitat de cap altra entitat de defensa de la llengua. Assevera que no volen competir amb Òmnium Cultural ni amb l'ADAC. “Venim a sumar; no farem cap activitat que algú ja faci”. Hi ha l'objectiu de donar a conèixer les activitats i fer proselitisme per aconseguir l'objectiu últim de la fundació.

Documents a l'Arxiu Nacional

Montserrat Pumarola ha revelat que tot el material documental de Francesc Ferrer i Gironès com a polític, home d'empresa i activista cultural ha estat lliurat a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Segons Pumarola, hi ha la vida i miracles: documents privats, cartes enviades i amb les respostes, temes sobre la seva etapa de president de la Cambra de Comerç, les campanyes cíviques que va impulsar o amb les quals es va comprometre, i els documents sonors. Ara mateix Pumarola prepara còpies de les dedicatòries i dels llibres dedicats a Francesc Ferrer. A l'arxiu privat de Ferrer hi quedaran els cartells, les revistes i els llibres. Pumarola celebra que aquesta cessió “garanteix la memòria històrica de l'obra d'en Ferrer”.

Beca per a una biografia

Montserrat Pumarola ha valorat molt positivament l'atorgament d'una beca Valvi 2010 a Judit Pujadó per a una biografia de Francesc Ferrer. La historiadora i escriptora partirà de l'estudi de la documentació privada que conserva Montserrat Pumarola, dels textos que va escriure i publicar Ferrer al llarg de la seva vida i de l'estudi de les activitats públiques que va dur a terme en les diferents institucions en què va treballar. El llibre també contindrà opinions obtingudes de persones que el van conèixer.

El premi d'assaig, en perill
Francesc Ferrer i Gironès es va acomiadar de tothom el dia de Sant Joan del 2005, en l'homenatge nacional i multitudinari celebrat al Palau de Fires de Girona. Encara no un mes després, La Busca va anunciar la creació del premi d'assaig Francesc Ferrer i Gironès, sobre temes de llengua, polítics i sociològics. Tanmateix, aquest any La Busca no ha decidit encara si convocarà el premi, per falta de recursos, segons va confirmar ahir Antoni Adell, l'editor. Hi afecten les retallades d'ajuts públics, a causa de la crisi, i el descens general de vendes de llibres.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.