Política

El rei del Marroc anuncia una reforma profunda de la Constitució

El rei Mohamed VI explica, en un discurs televisat a la nació, que “una comissió especial” presentarà una primera proposta el juny

La reforma gira al voltant de diversos eixos, el més important dels quals és la “separació i equilibri” dels diferents poders

El rei del Marroc, Mohammad VI, ha anunciat l'establiment d'una comissió que farà una “profunda” reforma de la Constitució perquè, entre d'altres aspectes, s'ampliïn les competències del primer ministre i es creï un “poder executiu efectiu”, amb la intenció última de sotmetre aquests canvis a un referèndum.

En un discurs a la nació, el monarca ha revelat el que considera una “valenta opció”, i ha anunciat la posada en marxa d'una “comissió especial per a la revisió de la Constitució” que, després de reunir-se amb formacions polítiques, sindicals i membres de la societat civil, presentarà una proposta d'esmenes el mes de juny vinent.

“S'espera que el projecte de la nova Constitució sigui presentat a un referèndum popular”, ha dit, i ha demanat que se situïn “els interessos suprems de la nació” per sobre dels particulars. Mohammad VI confia que la reforma constitucional suposi un “pas fonamental en el procés de consolidació” del “model democràtic” marroquí.

La reforma gira al voltant de diversos eixos, el més important dels quals és la “separació i equilibri” dels diferents poders. Així, segons el rei alauita, es plantejarà que la Cambra de Diputats compti amb “noves atribucions” que li permetin “exercir les seves funcions de representació i control” i que tindrà un Govern elegit per “voluntat popular” i que obtingui la confiança dels parlamentaris.

La reforma pretén també “consagrar el nomenament del primer ministre presentat pel partit polític que ha obtingut els millors resultats” i que aquest càrrec tingui “un poder executiu efectiu”. En aquest sentit, Mohammad VI ha advocat perquè el primer ministre assumeixi “totalment” la responsabilitat del Govern i de l'administració pública.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.