Política

Dos mil veïns de Llorca hauran de viure mesos en campaments

El govern espanyol revisarà la normativa de construcció i els protocols de seguretat per als casos de terratrèmols

Un 12% dels edificis del municipi murcià presenten danys en l'estructura i està prohibit entrar-hi

Dues mil persones podrien viure en campaments a Llorca durant mesos abans no puguin tornar a casa seva, en el millor dels casos. És la hipòtesi amb què treballa l'Ajuntament de la localitat, sacsejada per dos terratrèmols dimecres. Es tracta sobretot de veïns del barri de la Viña, el més afectat, que ja han rebatejat com a “poble fantasma”.

A poc a poc, els damnificats van tornant cap a casa, després que equips de tècnics hagin avaluat si són habitables. De moment, ja s'han revisat el 80% dels immobles, dels quals 160 presenten problemes estructurals. El govern espanyol va quantificar en 2.100 el nombre de persones que han passat la segona nit en un dels tres campaments habilitats pels serveis d'emergència, en llits, i va negar que hagin hagut de dormir a la intempèrie.

Els tres ferits més greus, ingressats a l'hospital Virgen de la Arrixaca, evolucionen bé. Són un nen de tres anys, una dona de 36 i una altra de 73, hospitalitzada dijous.

Ahir era dia de visites oficials a les runes i els campaments, coincidint amb el funeral per a les nou víctimes mortals. El president del govern espanyol, els prínceps d'Astúries, ministres i autoritats van acostar-se a Llorca per donar suport moral als familiars i amics dels morts. A Vélez-Rubio (Almeria) es va oficiar una missa en record de l'adolescent de tretze anys que va morir en caure part de la façana del bar dels seus familiars.

El consell de ministres va aprovar ahir un decret de mesures urgents per a la reconstrucció. El vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba va anunciar que s'haurà de revisar tota la normativa de construcció i els protocols de seguretat arran dels sismes de Llorca.

“Després d'un terratrèmol d'aquesta naturalesa, amb nou persones mortes, milers de persones dormint al carrer la primera nit, és lògic que es revisi tota la normativa que hi ha de construcció”, va admetre Rubalcaba.

Vermell no és demolició

Als carrers continuaven les tasques de desenrunament i revisió dels immobles. Un 12% s'ha marcat amb esprai vermell o negre, és a dir, tenen danys estructurals i no s'hi pot entrar. El 40%, amb groc: perillositat per esllavissades, en espera d'una altra inspecció. I el 48% són habitables i s'han pintat amb verd. Les autoritats locals van insistir que el vermell no implica necessàriament la demolició de l'edifici en qüestió.

Es calcula que hi ha prop de 40.000 afectats en una població d'unes 95.000 persones. El 20% són immigrats d'origen equatorià, del Marroc i de Bolívia, per aquest ordre. Precisament, el govern de l'Equador ha instal·lat un consolat mòbil al campament de la zona del Huerto de la Rueda per gestionar contingències.

LA FRASE

Després d'un terratrèmol com aquest, és lògic que es revisi tota la normativa de construcció
Alfredo Pérez Rubalcaba
Vicepresident primer del govern

LA XIFRA

1.736
són les persones
que l'Estat espanyol ha mobilitzat com a conseqüència dels sismes a Llorca.

S'obre el debat arquitectònic

Molts dels edificis malmesos del barri més afectat de Llorca, la Viña, feia només cinc anys que s'havien construït, fet que ha generat alarma tenint en compte que Múrcia és una zona procliu als terratrèmols. Però el degà del Col·legi d'Arquitectes de la regió, Antonio García Herrero, el mateix dia que el govern espanyol va anunciar que revisarà les normatives, va explicar que les normes sobre seguretat sísmica “es compleixen perfectament tant a Llorca com a la resta de la regió”.

En aquest sentit, va recordar que “excepte un edifici que s'ha col·lapsat, la resta d'habitatges continuen dempeus”. El degà del col·legi sosté que “es diuen moltes ximpleries que alarmen la població”, i va instar els que asseguren que un terratrèmol de 5,1 graus en l'escala de Richter, com el de dimecres, no pot causar una destrossa com la de Llorca a acostar-s'hi i comprovar-ho.

Per intentar calmar la por, García Herrero va advertir als veïns que puguin tornar a casa que trobaran esquerdes superficials i objectes per terra, però que si els han autoritzat a tornar és perquè l'habitatge és segur. “Una esquerda no és sinònim d'esfondrament o d'inhabitabilitat”, va sentenciar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.