Política

La perifèria no és de CiU

La davallada de les llistes convergents a Blanes i Lloret es deu, en bona part, a la pèrdua de vots a les zones residencials aïllades del nucli

El repartiment de vot entre més llistes ha ‘encarit' la representació

L'onada triomfal de CiU a les comarques gironines i, en definitiva, arreu del país, no ha arribat als municipis costaners de la Selva. A Blanes, Lloret i Tossa, les candidatures convergents han anat en retrocés. Com a mínim, a Lloret i a Tossa s'han mantingut com les lliste més votades, malgrat haver perdut la majoria absoluta. Però és una incertesa si podran mantenir l'alcaldia. A Blanes, la davallada ha estat més greu i ha abocat els convergents a l'oposició.

Els problema de CiU, tant a Blanes com a Lloret, ha estat la perifèria. És a les urbanitzacions on han perdut més vots mentre que al centre s'han mantingut com la primera força. En concret, a Blanes CiU ha perdut 1.535 vots, més de la meitat al districte 2 –és a dir a MontFerrant, La Plantera, Mas Enlaire, Quatre Vents i Mas Borell–. En aquests barris, el PSC és indiscutiblement la primera força, mentre que CiU queda relegada a una segona posició. En canvi, a la zona del centre, CiU perd pes (419 vots) però, tot i això, es manté com a primera força. A les zones residencials perifèriques com ara Mas Cremat, Valldolig, o Residencial Blanes, el PSC és primera força i ICV-EUiA arrabassa a CiU la segona, que tenia en els comicis del 2007.

A Lloret, la situació és similar. Fa quatre anys, CiU va ser la llista més votada a tots els districtes electorals i amb percentatges que anaven del 37 al 53%. En aquests comicis, el Moviment Independent de Lloret (Millor) s'ha col·locat com a llista més votada als districtes 3 i 4, que corresponen a les urbanitzacions i zones allunyades de la trama urbana (Can Carbó, Mas Vilà, Pinares, Montlloret i Lloret Verd, entre altres–. Així, si CiU ha perdut 1.429 vots en aquests comicis, quasi la meitat (684) han estat en aquestes zones. Al centre, al barri de Fenals i en definitiva tota la zona més costanera, els convergents continuen sent la força més votada, però en lloc d'emportar-se quasi la meitat dels vots d'aquests districtes com fa quatre anys, redueixen la diferència amb la segona força, en aquest cas el Millor –el 2007 era el PSC–. Especialment al barri de Fenals, que només és de 124 vots.

Més llistes, més dispersió de vot

El fet que s'hagin presentat més llistes que fa quatre anys ha provocat, tant a Blanes com a Lloret, una major dispersió del vot que, per exemple, ha perjudicat Junts per Blanes, el paraigua sota el qual es presentaven ERC i Reagrupament, i la llista de la CUP. Els primers han tingut 446 vots i, els segons, 622. Una xifra que, sumada, supera els 885 vots d'ERC el 2007, que li van donar un regidor. Per tant, hauríem pogut parlar, fins i tot, de dos representants de la dreta i l'esquerra independentista si aquesta hagués anat unida. En el cas de Lloret, el gran perjudicat ha estat el Grup Independent Lloret (GRILL) que no ha assolit ni un 5% dels vots i que ha quedat fora de l'Ajuntament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.