Política

Els 30 anys de la JNC

La paraula innombrable

Un llibre retrata el paper que han tingut els joves de Convergència en el gir sobiranista del partit d'Artur Mas

La JNC va parlar d'independència per primer cop en el congrés del 1996, tot i les reticències de Pujol

A la clausura del congrés de la JNC del 1996, l'aleshores president de la Generalitat i líder de CDC, Jordi Pujol, toca el crostó als joves del partit per haver posat sobre la taula la independència de Catalunya. Era “la paraula innombrable”, explica Josep Lluís Martín i Berbois. Aquest doctor en història contemporània és autor de Joventut Nacionalista de Catalunya. Escola de patriotes. El llibre, editat per Afers, recull les tres dècades d'història de la JNC i la influència que ha tingut sobre el discurs del partit. També pel que fa a la concepció d'un discurs més sobiranista.

La CDC d'Artur Mas no advoca per la creació d'un estat propi com sí que ja va fer durant la segona meitat dels noranta la JNC, amb Josep Rull a la secretaria general. Ara bé, des del 2007, CDC parla obertament del “dret a decidir” sobre les qüestions que generin un ampli consens al país. En aquest gir sobiranista de CDC, les joventuts convergents, encunyadores del lema Catalonia is not Spain”, també hi han tingut un paper. Segons Martín, la seva incidència sobre la formació s'explica “amb el pas dels anys”.

I és que molts militants de les joventuts són o han estat a la direcció del partit, començant per l'ara conseller Felip Puig. Martín recorda que també en provenen el secretari del govern, Germà Gordó; el conseller Lluís Recoder, i dirigents com ara Carles Campuzano, Albert Batalla i Carles Puigdemont. Al grup parlamentari actual de CiU hi ha una quinzena d'exmembres de la JNC. Però més enllà del relleu generacional, l'autor del llibre assenyala que la majoria absoluta que va aconseguir el PP el 2000 i la “carta blanca” que dóna CDC a la JNC el 2003, coincidint amb el pas de CiU a l'oposició, contribueixen a fer entrar el discurs independentista dins de les bases juvenils.

En l'últim congrés de CDC, els joves van tornar a posar sobre la taula la constitució d'un estat català. Martín recorda que un 11% dels delegats del conclave eren de les joventuts. “És una força important”, subratlla. El llibre és un encàrrec que, amb vista al trentè aniversari, Jordi Cuminal va fer a la fi del seu mandat. L'autor l'ha acabat amb Gerard Figueras, al capdavant de la JNC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.