Política

Els enfrontaments al Iemen atien la por d'una guerra civil

El president Saleh ordena l'arrest del principal cap tribal opositor

La violència causa uns trenta morts a Sanà

Els enfrontaments al Iemen caminen cap a la guerra civil després de quatre dies d'hostilitats entre les forces del president Ali Abdal·là Saleh, que es nega a abandonar el poder després de 33 anys, i el principal clan del nord del país, els Hached. El dictador va ordenar ahir l'arrest del seu líder, el xeic Sadeq al-Ahmar, que va fer una crida a totes les tribus perquè se li uneixin per derrocar Saleh.

Una trentena de persones haurien mort només en la jornada d'ahir a Sanà. A l'aeroport de la capital hi havia xocs armats entre la guàrdia fidel a Saleh i la tribu dels Arhab. A més, hi va haver una explosió en un dipòsit de municions de la ciutat.

La violència es va intensificar l'endemà que el president es negués, per tercera vegada, a signar la seva renúncia, pactada amb l'oposició amb la intermediació de les monarquies del golf Pèrsic. Avui hi ha convocada a la capital, coincidint amb la tradicional oració musulmana dels divendres, una gran protesta contra el règim.

Sadeq al-Ahmar és fill de l'influent cap tribal i expresident del Parlament Abdal·là al-Ahmar, mort el 2007. El seu germà Hamid és un reputat home de negocis, dirigent del partit islamista opositor Al-Islah. Els Hached són un dels principals suports econòmics i polítics dels detractors de Saleh. Segons van confirmar les revelacions de Wikileaks, l'Aràbia Saudita va finançar aquestes tribus, radicades al nord del país, durant la guerra contra la república instaurada a Sanà el 1962.

LA FRASE

El que ha de fer [Saleh] és anar-se'n d'aquest país, encara que sigui descalç
Sadeq al-Ahmar
Cap tribal iemenita
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.