Política

ALT PENEDÈS / GARRAF

L'alcalde el tria l'oposició

La decisió de la CUP de votar el seu cap de llista el dia de la presa de possessió dels nous alcaldes donaria l'alcaldia de la capital del Garraf a CiU

Tot fa pensar que, malgrat la diferència obtinguda per CiU, governarà en minoria, i alguns creuen que ho farà amb el suport implícit del PP

La història es repeteix. La CUP torna a ser al punt de mira. Avui a les sis de la tarda l'assemblea de la CUP de Vilanova i la Geltrú aprovarà el programa que ha de seguir durant els pròxims quatre anys i, si no hi ha sorpreses, ratificarà la decisió de votar el seu cap de llista en el ple d'investidura de l'alcalde, el dia 11 de juny. Aquesta decisió porta implícit un canvi al capdavant de l'alcaldia de Vilanova. CiU va guanyar les eleccions per 80 vots de diferència –un regidor més– i això significa que Neus Lloveras podria substituir Joan Ignasi Elena, que quedaria a l'oposició després de sis anys a l'alcaldia. Fa quatre anys, la decisió de la CUP de votar el seu cap de llista el dia de la investidura a Vilafranca del Penedès va portar el PSC a l'alcaldia –havia guanyat per 200 vots de diferència– i aquell govern en minoria va acabar a l'oposició després d'una moció de censura dos anys més tard. La majoria dels regidors coincideixen ara que l'últim ha estat el mandat més infructuós de la història de Vilafranca des del punt de vista de la capacitat estratègica i de decisió de l'Ajuntament. I tot fa pensar que Vilanova s'ha abocat a reviure aquesta història en primera persona.

CiU pacta amb el PP a Sitges

Si el PSC perd l'alcaldia de Vilanova confirmarà un escenari dantesc per als socialistes del Garraf. A Sitges ja hi ha pacte entre CiU, el PP, i dos grups independents, NH i Sitges GI, una escissió de CiU. El PSC ha perdut estrepitosament l'alcaldia de Canyelles –on CiU governarà en solitari–, a Olivella passa a l'oposició, a Cubelles ICV, el PP i Unitat Cubellenca ja han signat un pacte; i a Sant Pere de Ribes podrien mantenir l'alcaldia, tot i que alguns sectors han proposat que sigui a canvi de fer fora l'actual alcalde, Josep Antoni Blanco. L'altra línia de treball a Sant Pere de Ribes és un pacte entre CiU-ViA i UM9 amb el suport exclusivament per a la investidura d'ICV o el PP. Així formarien un govern en minoria amb el PSC a l'oposició. Avui UM9 celebrarà una assemblea per tractar la situació.

A Vilafranca, després de passar un mandat d'empat tècnic entre el PSC i CiU, aquestes eleccions han definit un clar guanyador. CiU va aconseguir nou regidors i el PSC, sis. Malgrat la clara diferència, CiU haurà de governar en minoria –opció més probable–. Alguns apunten un pacte implícit amb el PP, que ha sumat el segon regidor, i d'altres insinuen que governarà com els últims dos anys pactant cada proposta amb partits diferents. ERC, amb un sol regidor, s'havia plantejat la possibilitat d'entrar al govern, però els resultats no li han estat favorables. I ICV i la CUP prefereixen mantenir-se a l'oposició. ICV ha anunciat una oposició constructiva i la CUP vol treballar per avançar en la defensa del seu programa. A l'Alt Penedès, la victòria de CiU a Vilafranca se suma a la superioritat obtinguda al Consell Comarcal, on CiU podria formar govern amb ERC o buscar novament un pacte d'unitat com el que ha permès la governabilitat els últims quatre anys, però aquesta incògnita no es resoldrà fins que s'hagin constituït els ajuntaments.

Desconcert a Sant Sadurní

Quan tothom ja donava la situació per tancada a Sant Sadurní s'ha tornat a obrir la caixa dels trons. Després que els resultats electorals confirmessin la victòria de CiU, malgrat el canvi de cap de llista, el PSC i ERC es van posar a treballar per intentar perfilar un pacte de govern que permetés deixar els convergents a l'oposició. La bona entesa entre els dos partits d'esquerres va fer pensar que CiU no tenia possibilitats. A Sant Sadurní és àmpliament coneguda la bona sintonia que hi ha entre ERC i el PSC i la mala relació que hi ha entre ERC i CiU des que van col·laborar.

Però, malgrat això, aquesta setmana el PSC ha iniciat una aproximació a CiU. Ara sembla que els socialistes no vulguin deixar enrere una possible sociovergència. Alguns diuen que es tracta d'una estratègia per intentar rebaixar les aspiracions d'ERC, que en aquestes eleccions ha duplicat el nombre de regidors tot i l'onada general en contra de les sigles republicanes. El cert és que els dubtes no es resoldran fins als pròxims dies.

Moure fitxa
La CUP de Vilanova va demanar als vilanovins que s'apuntessin a moure fitxa en les eleccions del 22 de maig passat. Ara els toca moure fitxa a ells.

Joc d'uns i dosos a Olesa de Bonesvalls

Té 1.700 habitants. S'hi van presentar sis candidatures i totes han sortit. Els independents del GOOB repeteixen com a llista més votada, amb dos regidors, igual que CiU i el PSC. Els altres (UPO, ERC i el PP) tenen un regidor.

El PP continua sumant regidors a Pontons

La superioritat numèrica del PP a Pontons és indiscutible. Ha passat de cinc a sis regidors. Amb 540 habitants, el PP ha obtingut cinc regidors i el PSC, un. L'alcalde, que repeteix, creu que la retirada de CiU l'ha perjudicat.

Els socialistes es reafirmen amb força a Gelida

El PSC havia de lluitar contra el desencant general i cinc adversaris amb aspiracions. Però la llista de Lluís Valls es va imposar i va vorejar la majoria absoluta, amb sis regidors. Valls ha parlat amb tots però no hi ha cap pacte perfilat.

ERC perd l'últim bastió republicà a Subirats

La victòria clara de CiU –cinc regidors– ha deixat ERC sense resposta –dos regidors, igual que la CUP–. El PSC i el PP en tenen un. L'escenari és encara molt obert i CiU podria buscar un pacte per la dreta o un pacte nacionalista.

Els consells comarcals queden aparcats

El debat sobre possibles acords als consells comarcals ha quedat aparcat aquests dies. Tots els partits s'han concentrat a tancar els acords que tenen oberts als municipis. Després del dia 11 vindrà la segona part.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.