Política

Els partits critiquen durament l'actitud “coactiva” dels “indignats”

Joaquim Nadal defensa “els valors de la llibertat i la democràcia” i recorda que fa 34 anys que es van celebrar les primeres eleccions

Alícia Sánchez Camacho subratlla la “situació de coerció a la nostre llibertat com a representats de Catalunya”

Tots els partits amb representació parlamentària han rebutjat els incidents que s'han produït aquest dimecres al matí, quan la concentració d'indignats davant del Parlament ha bloquejat de forma violenta l'entrada dels parlamentaris que avui havien de discutir els pressupostos del país per aquest 2011. Cap de les forces polítiques ha volgut fer una valoració sobre l'actuació dels cossos de seguretat i s'ha limitat a mostrar el seu suport.

El primer ha comparèixer davant els mitjans de comunicació ha estat el president de CiU al Parlament, Oriol Pujol, que amb una breu declaració ha rebutjat la violència i ha afirmat que els indignats tenien la ferma “voluntat de paralitzar el Parlament de Catalunya”. Tot i això, Pujol s'ha mostrat satisfet que “com exercici de normalitat democràtica el ple d'avui s'ha celebrat” i que aquesta tarda continuarà.

El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha assegurat que l'intent de boicot per part dels “indignats” al ple dels pressupostos d'avui ha estat un fet “mai” vist en els 31 anys d'activitat parlamentària. En aquesta sentit, ha volgut reafirmar “els valors de la llibertat i la democràcia” perquè hi ha massa gent compromesa en tota la història de Catalunya. Nadal ha recordat que tal dia com avui de fa 34 anys es van celebrar les primeres eleccions democràtiques després de 39 anys de dictadura franquista i ha precisat que tot i que hi ha qui pensa que “són molts anys”, hi ha molta gent que va esperar molts anys per aconseguir-ho i “no són tants”.

Nadal ha recordat que “tot és legitim menys l'apel·lació a la violència” i que per tant “ningú no té el dret per impedir que els legítims representants del poble de Catalunya es puguin expressar”. Nadal ha afirmat que les institucions estan per damunt de les persones perquè és la dignitat de tot un poble el que avui compta i és el fet essencial de les “aspiracions nacionals i socials de Catalunya”.

La líder del PP de Catalunya, Alícia Sánchez Camacho ha afirmat que “avui és el dia més trist de la meva vida política parlamentària” ja que “alguns han volgut afectar l'estabilitat democràtica amb coacció”.

Camacho ha continuat titllat la ”situació de molt greu” perquè “ens trobem en una situació de coerció a la nostre llibertat com a representants de Catalunya” i ha demanat als cossos i forces de seguretat que actuïn contra els que volen trencar les regles del joc democràtic i garantir el normal funcionament de la democràcia.

El líder ecosocialista, Joan Herrera, ha manifestat que entén “el malestar i indignació de la gent però condemnem els actes de violència i que es vulgui impedir el debat parlamentari”. Herrera ha defensat que per oposar-se a les retallades s'han de crear i proposar solucions alternatives però en cap cas “impedir el debat parlamentari”.

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha dit que “respecten el moviment civil” però ha matisat que no tots els “indignats” “són iguals, ja que avui s'ha creuat una ratlla que no s'havia de passar i que tots hem de ser capaços de no traspassar”. Puigcercós ha afirmat que “fracassarem tots plegats si no podem fer compatible la democràcia representativa o parlamentària amb la democràcia participativa” que demanen els “indignats”.

Puigcercós ha demanat “la necessitat de mantenir la normalitat i que per tant hi haurà sessió parlamentària”, ja que és un “element essencial” en democràcia “poder celebrar el debat”.

El líder de C's, Albert Rivera, ha afirmat que “el que ha passat és intolerable en democràcia “, encara que ha desvinculat l'actuació d'alguns violents aquest dimecres de les reivindicacions pacífiques que fins ara havia realitzat el moviment dels “indignats”.

El diputat de SI Alfons López Tena ha cridat els catalans a “no deixar que trepitgin els seus drets democràtics”, i ha demanat que la conselleria d'Interior garanteixi la llibertat de tot el món a exercir els seus drets.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.