Política

El PSC, el PP i Esquerra allarguen la mà al govern en la nova llei òmnibus

Celebren la “rectificació” de l'executiu i que s'hagi trossejat el projecte

Els populars són els que es mostren més favorables amb els continguts normatius

Els principals partits de l'oposició, excepte ICV-EUiA, han picat l'ullet al govern després que s'hagi trossejat la faraònica llei òmnibus en tres projectes. El PSC, el PP i Esquerra celebren la “rectificació” de l'executiu i, tot i que no s'han pogut estudiar amb lupa els continguts de les iniciatives, mantenen la porta ben oberta a una possible aprovació.

El PP, seguint la tònica dels últims mesos, és un dels que ahir van mostrar més bona sintonia amb el govern, i ja va descartar d'entrada una esmena a la totalitat. Segons el seu portaveu, Enric Millo, els enunciats de les noves lleis –de simplificació, d'agilitat administrativa i de promoció de l'activitat econòmica– “coincideixen” amb les demandes que han fet els populars des del començament de la legislatura i, per tant, no s'hi poden oposar. Tot i això, va avisar Artur Mas, encara que fos amb la boca petita, que estudiaran minuciosament els detalls dels projectes per si s'hi ha de fer modificacions.

El PSC també va lluir la cara més amable, però sense arribar als extrems complaents dels populars. Tant Joaquim Nadal com Laia Bonet van mostrar-se partidaris d'aquest nou replantejament de la llei òmnibus, perquè l'anterior “emmanillava” el debat. Els socialistes, però, encara veuen amb recança certs continguts del projecte, i van recordar que mantenen converses amb l'executiu sobre uns quants detalls. “Hi ha bona predisposició”, va puntualitzar Bonet. En principi, el PSC tampoc té previst presentar cap esmena a la totalitat, perquè no vol “dilatar” el procés.

El tercer grup en discòrdia, ERC, sí que va ser més equidistant. Anna Simó va destacar que estan a favor de simplificar l'administració, tot i que va criticar la “precipitació” amb què es tramiten les lleis –es volen incloure en l'ordre del dia del ple del 20 i 21 de juliol–, i també va advertir que encara han d'analitzar si la gènesi dels projectes és l'adequada.

ICV, per contra, va escometre durament. Dolors Camats va mantenir que el govern coarta el diàleg, perquè no ha consultat amb cap entitat ni amb els agents socials quin és el model a seguir.

És una barbaritat des del punt de vista democràtic i també pel que fa als continguts
Dolors Camats
PORTAVEU PARLAMENTÀRIA ICV
Celebrem que el govern hagi rectificat, però encara ens preocupa el fons de les lleis
Laia Bonet
PORTAVEU ADJUNTA DEL PSC
Coincidim amb els enunciats dels tres projectes i no ens plantegem esmenes a la totalitat
Enric Millo
PORTAVEU DEL PP

Balances fiscals obligatòries

El grup parlamentari d'Esquerra ha presentat una proposició de llei al Parlament perquè la Generalitat publiqui cada any les balances fiscals entre Catalunya i Espanya. La intenció dels republicans és que aquestes dades es presentin obligatòriament amb el pressupost com un document adjunt. “És de màxima importància que es tingui una fotografia clara de l'esforç que fa la ciutadania de Catalunya i què li torna per part de l'Estat”, va aclarir el diputat Pere Aragonès. Amb aquesta fórmula, ERC vol denunciar l'espoli fiscal, és a dir, els diners que Catalunya paga a l'Estat i que no tornen al país. Alguns estudis situen la quantitat en uns 20.000 milions d'euros anuals. El mes de març passat, el grup d'Esquerra al Congrés també va aconseguir el compromís del govern espanyol que publicaria les balances fiscals. En un primer pas, es preveu que abans de final d'any s'anunciïn les corresponents al 2009.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.