Política

Mor tirotejat el cap militar dels rebels libis

Abdul-Fatah Iunis havia desertat de l'Estat Major de Gaddafi i estava acusat d'errors en la defensa de Brega

El president del CNT, màxima autoritat rebel a Línia, decreta tres dies de dol oficial i anuncia que el cap dels agressors ha estat capturat

El Consell Nacional Transitori (CNT), màxima autoritat rebel a Líbia, ha anunciat la mort del cap de l'Estat Major de les forces rebels, Abdul-Fatah Iunis, donat per desaparegut des d'ahir a la nit, a mans d'homes armats. El militar, que ocupava el mateix càrrec amb Gaddafi, va morir després de declarar davant una comissió d'investigació que li atribuïa errors en la defensa de Brega que van causar un gran nombre de baixes.

“Anuncio amb tota la tristesa la mort del general Abdul-Fatah Iunis, cap de l'Estat mayor de l'exèrcit libi”, ha assegurat amb gest compungit en una roda de premsa el president del Consell Nacional Transitori (CNT), Mustafà Abdul-Ialil. Els fets s'ha produït després que el general hagués estat convocat per respondre a un interrogatori “per investigar qüestions relacionades amb assumptes militars”.

Segons un guardaespatlles de la víctima Abdul·là Baio, Iunis havia estat retingut per la brigada 17 de Febrer, dirigida per Fawzi Bu Katef. La caserna d'aquesta brigada estava completament buida i un dels seus soldats va assegurar que els havien ordenat evacuar les instal·lacions fins a pròxim avís. Un militar d'aquesta base ha declarat que havia estat interrogat perquè “estaven bastant segurs que treballava per a Gaddafi”.

No obstant, alguns dels seus homes han insistit que l'interrogatori havia estat per avaluar si Iunis havia comès errors en l'ofensiva de Brega a l'ordenar als seus homes avançar en una zona minada, fet que havia causat un gran nombre de baixes. A més de Iunis han mort dos dels seus acompanyants, els oficials Mohammad Jamis i Nasser Marqum.

Tres dies de dol oficial

El president del CNT, que ha decretat tres dies de dol oficial en memòria de les tres víctimes, també ha anunciat que el cap dels agressors ha estat capturat i que ha reconegut la seva implicació en els fets, encara que la investigació continua oberta.

Després de la roda de premsa, celebrada a l'hotel de luxe Tibesti, al bastió rebel de Bengasi, soldats fidels a Iunis han disparat contra l'edifici. Això ha causat la ruptura de diverses finestres, encara que segons sembla no hi va ha víctimes.

Iunis, considerat el segon home del règim del coronel Muammar al-Gaddafi, es va passar al bàndol rebel el 22 de febrer i immediatament va agafar el comandament de les malmeses forces armades dels rebels.

La seva mort s'ha anunciat poques hores després que el seu guardaespatlles Abdul·là Baio denunciés que Iunis havia estat detingut per funcionaris del CNT, que, segons l'anunci d'Abdul-Jalil, el van traslladar perquè respongués a la investigació a què va fer referència el president del govern rebel.

Baio ha explicat que Iunis es trobava al front de Brega, a l'est del país, quan se'l van endur uns homes del CNT. “Va anar a la línia del front (de Brega) per aixecar la moral dels soldats, però va desaparèixer després que un cotxe del CNT se l'endugués. No em va portar amb ell quan va pujar al cotxe, i no ha donat cap senyal de vida fins ara”, va dir Baio.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.