Política

Mor Heribert Barrera, després d'una vida de lluita nacional

El veterà expresident del Parlament i exlíder d'ERC, de 94 anys, no va poder superar una embòlia que havia tingut feia unes setmanes

Serà recordat com un defensor insubornable de les llibertats nacionals de Catalunya

  • VÍDEO: Discurs d'Heribert Barrera el 9 de juliol de 2011

Referent per a l'independentisme i model en la lluita per les llibertats de Catalunya, l'expresident del Parlament i exlíder d'ERC Heribert Barrera va morir ahir a Barcelona als 94 anys. L'estat de salut de històric dirigent republicà era molt precari des de feia unes setmanes, ja que va haver de ser ingressat com a conseqüència d'una embòlia. Retirat de la primera línia de la política oficial, Barrera no va abandonar mai l'activitat, i va aportar idees al discurs independentista amb un to insubornable i contundent que combinava amb unes formes exquisides. La seva última aparició pública va ser en la manifestació independentista del 9 de juliol a Barcelona, acompanyat de Moisès Broggi i Oriol Domènech.

Entre les reaccions per la mort de Barrera destaca la del president de la Generalitat, Artur Mas. “És un moment de dol per a tots els que estimem la llibertat i els que estimem Catalunya”, va dir Mas, que va afegir-hi que també és el moment de “celebrar una vida plena al servei de la nostra pàtria i un mestratge que tindrà continuïtat”.

El president d'Esquerra, Joan Puigcercós, va assegurar a aquest rotatiu que Heribert Barrera “representa unes quantes generacions que han viscut canvis vertiginosos en aquest país, que els han patit i hi han lluitat”. Puigcercós va destacar el paper clau de Barrera per mantenir viva la sigla d'ERC i “defensar una idea insubornable de Catalunya a contracorrent i a repèl del discurs dominant durant la transició, i el temps li ha donat la raó”.

També va recordar Barrera el futur líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, que va fer notar la gran vàlua política i també intel·lectual del finat. “Barrera ens provoca un sentiment d'orgull i respecte que ens obliga a donar continuïtat als seus esforços”, va dir. Per la seva banda, el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va manifestar: “Tenim un gran sentiment de pèrdua d'una gran persona, humil, patriota i defensora de les llibertats de Catalunya.”

LA DATA

06.07.17
és el dia en què va néixer, a Barcelona, Heribert Barrera i Costa. Tenia 94 anys.

Pujol: “Barrera, home de valors”

L'any 1980, el líder de CiU, Jordi Pujol, va ser escollit president de la Generalitat amb el suport clau de l'ERC que comandava Heribert Barrera. “Barrera ha estat un patriota que ha servit amb fidelitat el país, amb molts contratemps i algunes vegades incomprès”, va declarar ahir Pujol a aquest diari. L'expresident de la Generalitat va voler destacar que, malgrat les discrepàncies polítiques, la seva relació amb Barrera va ser bona, fins al punt que aquestes últimes setmanes el matrimoni Pujol havia visitat Barrera en un parell d'ocasions a l'hospital. “Era un home molt educat i respectuós, es podria dir que era una persona espiritualment elegant”, va manifestar Jordi Pujol, que també va destacar de l'històric líder republicà la “potència intel·lectual” i l'alt nivell d'exigència ètica: “Barrera era un home molt exigent amb ell mateix des del punt de vista ètic, era una persona de valors absolutament sòlids.” En aquest sentit, el líder nacionalista va exposar la necessitat de reivindicar en moments com l'actual figures com la d'Heribert Barrera.