Política

Albiol fulmina la Diada

L'alcalde de Badalona suspèn els actes institucionals per commemorar l'Onze de Setembre a la ciutat

Es justifica per l'absència ja anunciada de la resta de partits a l'oposició en protesta pels canvis promoguts pel Partit Popular

Sense precedents al país. La tercera ciutat de Catalunya no celebrarà de manera oficial la Diada Nacional. El PP, el primer Onze de Setembre que governa Badalona, ha posat fi a tots els actes institucionals per commemorar la derrota de 1714.

L'alcalde, Xavier Garcia Albiol, ho va anunciar de sorpresa ahir, a dos dies de la Diada. I el motiu, l'anunciada absència de l'oposició. “No té sentit que a la festa de l'Onze de Setembre es continuïn mantenint dos actes institucionals quan tots els que formen part de la institució han dit que no hi volen anar”, va explicar Albiol. En el rerefons, però, el PP ha volgut evitar una foto incòmoda: els seus regidors en solitari commemorant la Diada com a institució. Evitar la imatge i també la possible xiulada. I com que el PP es veia sol, Albiol va decidir suspendre els actes institucionals previstos per a diumenge: l'ofrena institucional i un discurs de l'alcalde. De fet, ni Albiol ni cap regidor del PP havia participat els últims anys en els actes de la Diada a Badalona en protesta perquè aquell dia a l'ajuntament només hi onejava la senyera. Es manté l'ofrena de les entitats, en què també participaran, com a organitzacions, tots els partits, fins i tot, per primer cop, el PP.

Els tres partits de l'oposició, el PSC, CiU i ICV-EUiA, havien rebutjat assistir als actes oficials –argument de la decisió d'Albiol– per tres motius: la suspensió de la conferència institucional que cada any l'Ajuntament organitzava amb Òmnium Cultural, el canvi de nom de la Diada Nacional per Diada de Catalunya i perquè la senyera no serà l'única bandera que onejarà a l'ajuntament l'Onze de Setembre com havia passat els últims anys. Albiol considera que els arguments de l'oposició per no assistir-hi “no tenen cap tipus de lògica” i els va acusar de presentar una “excusa per fer xivarri i buscar polèmica on no n'hi ha” perquè, segons va assegurar, havia organitzat una “diada festiva”: “Com cada any s'ha fet a la nostra ciutat.”

Els partits de l'oposició es van aixecar ahir en contra del PP. L'exalcalde Jordi Serra, primer secretari del PSC a Badalona, ho va qualificar de “vergonyós” i va acusar Albiol d'actuar més com a simpatitzant del PP que com a alcalde: “Se li ha anat l'olla”, va dir.

Ferran Falcó, president del grup de CiU, va acusar Albiol d'actuar amb “cinisme” i li va retreure la seva absència els altres anys en els actes de la Diada. Les crítiques també van arribar des d'ICV-EUiA i el seu líder, Carles Sagués.

I després, el català

Ahir, el PP també va vetar que es debatés i es votés una moció de l'oposició en defensa del català a l'escola. Els tres partits de l'oposició, però, fent ús de la potestat que tenen, van forçar la convocatòria d'un ple extraordinari. El govern, que volia evitar de totes totes que el debat es fes ahir i condicionés la Dida, l'ha convocat per a dilluns al migdia, poques hores abans que la plaça de la Vila de Badalona, com les de la resta del país, s'ompli de gent per defensar l'escola en català.

El senyor Garcia ha demostrat qui és, quin és el seu nivell intel·lectual i quin és el respecte que té al càrrec que ocupa
Jordi Serra
pres. del grup municipal del PSC
No té sentit que es continuïn mantenint actes institucionals quan els que formen la institució han dit que no hi volen anar
Xavier Garcia Albiol
Alcalde de badalona

Òmnium farà un acte alternatiu

Òmnium Cultural va ser l'entitat que el 1984 va instaurar a Badalona l'ofrena oficial de la Diada Nacional al monòlit de la plaça de la Plana. Aquesta entitat va lamentar ahir la decisió d'Albiol de suspendre els actes institucionals: “És un menyspreu absolut als símbols, la memòria i les tradicions de la ciutat i del país, actituds impròpies d'aquells que ostenten la màxima representació institucional de la ciutat”, va assegurar Marcel Mauri, president local d'Òmnium. I va fer una crida perquè els partits, les entitats i els ciutadans participin en una ofrena unitària l'Onze de Setembre al mateix lloc i a la mateixa hora que estava prevista la institucional –a la plaça de La Plana a les onze del matí– “amb l'objectiu que esdevingui un homenatge unitari, participatiu i reivindicatiu en record als catalans que van lluitar i morir l'any 1714”. Si té resposta, es podria repetir una imatge com la dels altres anys: tots els partits menys el Patit Popular, junts commemorant la Diada.

I qui ja ha anunciat la seva presència a aquesta ofrena unitària és la Federació Llull amb els seus màxims dirigents. Hi seran la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals; el president d'Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent, i el president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, que després de l'ofrena a Barcelona aniran a la de Badalona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.