Política

ALBERT GIRONA

ALCALDE D'ALMUSSAFES

“El valencianisme comença a fer-se natural”

Els vots favorables del PP li van atorgar la presidència de l'Ajuntament per segona vegada consecutiva i l'estabilitat de govern

Lluny del que es puga pensar, el maridatge entre el PP i el Bloc Compromís, no suposa cap pacte de govern a aquesta localitat de la comarca de la Ribera. Des de fa quasi dues dècades, la bona sintonia entre els components d'una i altra sensibilitat política, han fet possible la governabilitat de la vila. Ara ha estat possible gràcies al vots que el PP li atorgà al candidat valencianista, la data de constitució d ela corporació local. Sobta les relacions dolentes entre el Bloc i el PSPV-PSOE, que esdevenen històriques.

Quin balanç fa després d'aquests primers cent dies?

No tinc cap dubte a dir que el balanç és positiu, d'igual manera que vam fer fa uns mesos, respecte de la legislatura anterior on vam conviure fins i tot en l'alcaldia, amb el Partit Popular. Aleshores, l'agenda política la vam seguir de manera coordinada i, en aquesta ocasió i després dels primers cent dies de legislatura, no hem tingut cap problema.

Costà molt d'esforç arribar a tractes entre el 22 de maig i els primers dies de juny?

En aquestes eleccions han passat coses molt curioses. Per un costat els socialistes intentaren maquillar durant la campanya electoral, el que hom esperava dels resultats i van presentar un programa molt demagògic i molt populista que els va possibilitar recuperar alguns vots que havien perdut amb anterioritat. Tot i això, els resultats de les urnes van deixar una situació molt semblant a la que hi havia la legislatura anterior. El Bloc sempre ha deixat clar que no faria tractes preelectorals i que, en tot cas, en conèixer els resultats estava obert a parlar amb els dos partits. Però al poc, s'observa que hi ha més distància entre nosaltres i els socialistes, que amb els populars. Ara mateix no hi ha cap pacte amb el PP, van ser els populars el que han donat la confiança de govern al Bloc el dia de la investidura. La clau ha estat en el programa, però també ha influït el tarannà d'uns i d'altres.

Com han reaccionat els socialistes?

De manera molt desficasiada. Les matemàtiques electorals són obstinades i trobe que han paït malament aquesta realitat. Resulta curiós el fet que trobem moltes coincidències amb els plantejaments de govern que es proposen al plenari, però la actitud i les formes d'interpretar-les, són ben diferents. Sincerament, trobe que no han digerit bé el que estem fent a Almussafes els nacionalistes, amb el suport dels vots del partit minoritari del poble.

Compta amb equip Albert Girona per fer afrontar la legislatura?

Sí, clar que sí. Trobe que si tinc alguna virtut és la de saber aglutinar persones al voltant d'un projecte. Intente crear equip des de sempre i per a totes les coses, tant a nivell orgànic com en l'àmbit de l'ajuntament. Però a més d'això, he de dir que la llista que vam proposar, està molt compensada i amb persones de gran responsabilitat. El gros del govern, format per la gent del Bloc, és un nucli molt coherent i molt articulat.

Tem una hipotètica moció de censura durant la legislatura?

En principi no; no crec. Però de tota manera, si es produïra —que podria produir-se— no passaria res més que hauria perdut la confiança d'aquells que me la van atorgar i, siguent greu aquesta realitat, doncs, s'ha d'acceptar i en pau. Els únics que fan drama d'aquest mena de situacions són els socialistes. Veuen un drama que sent els més votats, no disposen del govern local. Però a aquesta situació s'ha arribat perquè ells han estat incapaços d'arribar a acords. No tinc por a que es plantege cap moció de censura perquè és una possibilitat legítima del joc polític i, si al remat, no sóc capaç d'articular un grup amb majoria i hi ha alguna fuita, és perquè no estic fent-ho bé i, si no estic fent-ho bé, és normal que s'articule una altra majoria. No s'ha de dramatitzar. Treballar en minoria en un ajuntament i amb escletxes dins del mateix partit, no li ho recomane a ningú.

La Ford és un caramel per a Almussafes?

La Ford és una de les empreses que possibilita certa estabilitat pressupostària, planteja un entorn de foment de l'ocupació bastant més estable que en altres poblacions, però tampoc no s'ha d'oblidar que hi ha molta dependència d'un contribuent potent i, això, també és un risc. Sempre he pensat que la Ford ha d'estar molts anys, però també és cert que s'ha de lluitar per no dependir de Ford en el futur i crear un entorn més diversificat, a base d'indústries que no tinguen molt a veure amb el sector de l'automòbil. Nosaltres som dels que pensem amb el demà i amb el passat demà. La Ford, ara és un dels caramels, però pensem a ampliar la botiga.

Què és el que més li preocupa a l'alcalde d'Almussafes?

La creació d'ocupació i el seu foment. No tinc cap dubte. Ara, el que trobe necessari, és l'ampliació del polígon industrial. Hem de saber aprofitar el moment que es dibuixa amb la deslocalització d'empreses dels voltants de València i la saturació dels polígons de la rodalia de la gran urbs. Almussafes ha de saber optimitzar aquesta situació.

Governa un ajuntament solvent?

Almussafes és un dels ajuntaments que té més solvència del conjunt del País Valencià, però també és cert que, quan vam entrar l'any 2007, ens trobarem amb un deute d'11 milions d'euros, provinent de la gestió desajustada del Partit Socialista. Aquesta xifra, superava el pressupost normal de l'ajuntament establert entre 11 i 12 milions. Amb aquesta situació hem hagut de lidiar durant els darrers quatre anys amb un pla de sanejament que ens permetera amortitzar el deute. Trobe que durant la present legislatura aconseguirem rebaixar en un 50% el deute contret pels socialistes i això ens situarà en una altra perspectiva. Tot i aquest penjoll, Almussafes és un poble envejable des del punt de vista del rigor pressupostari i dels plans de sanejament aplicats.

Serà aquesta legislatura la de la participació ciutadana?

Tot i la riquesa associativa del nostre poble, he de dir que a Almussafes, aquesta és una assignatura pendent. Necessitem una Carta de Participació Ciutadana i generar sinèrgies amb els col·lectius que tinguen ganes de participar. No vull amagar que la nostra il·lusió és fer d'Almussafes un poble participatiu, més enllà de consultes populars realitzades, del funcionament de l'Agenda 21 i del projecte CREA que portem endavant. Hem d'aconseguir una sistemàtica per arribar a elaborar uns pressupostos participatius. Hi ha pobles que ja ho tenen i nosaltres ho aconseguirem.

Està recuperant-se el valencianisme polític?

Jo diria que s'està normalitzant la imatge que volíem els nacionalistes que tinguera la gent, de tots nosaltres. Està fent-se més natural el fet que no siga necessari discutir sempre sobre la llengua i les senyes d'identitat. Comença a ser normal que els nacionalistes també entenguem d'economia, de sanitat, de cultura i de benestar socials. La gent veu que fem política per a parlar d'urbanisme, d'infraestructures i de medi ambient i ocupació. Això és el que es veu més normal i això beneficia el valencianisme polític. Estem en una fase esperançadora i d'ací a poc, disposarem de diputat s a les Corts Generals.

És vosté un alcalde sense corbata?

No em desagrada portar corbata quan cal, però he de dir que els representants dels conciutadans, hem de saber estar de la manera més natural possible i, en això, el vestit fa el frare. A l'alcaldia vinc sempre de persona normal, vinc vestit d'Albert. Si cal anar a un altre lloc amb un aspecte diferent, doncs vaig a casa i en canvie i en pau.

Quan li diuen “senyor alcalde” es gira?

Sincerament he de dir que al principi (ara fa tres anys) no m'identificava amb el càrrec,però darrerament, ja comence a adonar-me que s'adrecen a mi. No obstant això, afortunadament hi ha molta més gent que em diu Albert i no “senyor alcalde”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.