Política

Amnistia Internacional acusa el nou govern libi de fer detencions arbitràries i torturar els presoners

La majoria dels arrestos es fan sense que hi hagi cap ordre judicial

L'organització alerta que es poden repetir ”pràctiques habituals” de l'era Gaddafi

Amnistia Internacional (AI) ha reclamat a les noves autoritats líbies que acabin amb les detencions arbitràries i als maltractaments generalitzats als presoners.

En un document publicat aquest dimecres a la nit, AI posa al descobert la pràctica recorrent de pallisses i mals tractes contra presumptes seguidors, soldats i mercenaris del derrocat líder Muammar al-Gaddafi, capturats a l'oest de Líbia. En alguns casos, segons l'organització, existeixen indicis clars de l'ús de tortura per obtenir confessions o com a mesura de càstig.

“Sense una acció contundent i immeditada, existeix el perill real de que algunes pràctiques habituals del passat es reprodueixin”, ha explicat la directora adjunta del Programa Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, Hassiba Hadj Sahraoui. “La detenció arbitrària i la tortura eren segells distintius del règim del coronel Gaddafi”, ha recordat.

“Som conscients de que el Consell Nacional de Transició (CNT) s'enfronta a nombrosos problemes, però si no s'estableix ara una ruptura clara amb el passat, el missatge que estarà emetent en la pràctica és que a la nova Líbia es tolera aquesta tracta als detinguts”, ha advertit.

Des de finals d'agost, segons l'informe, les milícies armades han detingut i posat sobta custòdia almenys 2.500 persones a Trípoli i Zawiya. Según AI, en gairebé tots els casos s'havia detingut a la persona sense una ordre judicial, i en la majoria sense la intervenció de la Fiscalia General.

Els detinguts van ser reclosos sota la custòdia de les autoritats locals -civils i militars- o de les milícies armades, fora de la supervisió del ministeri de Justícia.

Almenys dos guàrdies de diferents centres de detenció han reconegut a AI que havien donat cops als detinguts per tardar menys en obtenir la seva “confessió”. Sembla que, segons l'organització, les pallisses i tortures a presoners sobretot es duen a terme al principi de la detenció.

L'informe indica també que totes les actuacions judicials estan suspeses a l'oest de Líbia des que el consell va prendre el control de la zona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.