Política

Obama treballa per aplicar a l'Iran “les sancions més dures possibles”

Washington prova la implicació de Teheran en el complot contra l'ambaixador saudita

El ‘modus operandi' iranià fa créixer els dubtes sobre l'autoria dels fets

Alguns membres de l'administració nord-americana consideren viable la possibilitat que el líder suprem iranià, l'aiatol·là Alí Khamenei, conegués l'existència del complot destinat a posar fi a la vida de l'ambaixador de l'Aràbia Saudita als Estats Units, Adel al-Jubeir.

Les seves sospites es basen en el fet que el mateix aiatol·là controla les forces d'elit iranianes Quds, acusades d'estructurar l'intent d'assassinat. Algunes veus mostren un cert escepticisme respecte a un complot enrevessat que no es correspon amb el tradicional modus operandi de les forces d'elit iranianes. En els seus 32 anys d'existència, les Quds mai abans havien estat vinculades a un complot perpetrat en sòl nord-americà i, en intents d'atac a l'estranger, se les relaciona amb grups com ara la libanesa Hezbol·là.

Manssor Arbabsiar era, però, un venedor de cotxes usats de 56 anys, d'origen iranià naturalitzat nord-americà i amb petits antecedents policials. Washington l'acusa de conspirar amb el també iranià Gholam Shakuri, membre de la Guàrdia Revolucionària, i de contractar un assassí a sou provinent d'un càrtel mexicà per posar fi a la vida de l'ambaixador.

El president dels EUA, Barack Obama, va assegurar que tenia “evidències directes que el complot va estar dirigit per membres del govern iranià”. En cas de provar-se, l'Iran hauria violat la convenció de les Nacions Unides per a la protecció del personal diplomàtic, firmada per Teheran el 1978. Els EUA han sancionat ja la companyia aèria iraniana Mahan Air i cinc membres de la Guàrdia Revolucionària, però l'administració continuarà treballant per aplicar a l'Iran “les sancions més dures possibles”, en paraules d'Obama. Washington no té en compte ni accions militars ni el bloqueig del petroli iranià.

El mateix Obama va conversar amb el rei Abdal·là de l'Aràbia Saudita. Segons la Casa Blanca, els dos mandataris van coincidir a descriure el complot com “una violació flagrant de les normes, l'ètica i la llei internacionals”.

Un objectiu de Washington

L'administració nord-americana considera que les sancions aplicades al règim de Teheran arran del polèmic programa nuclear han servit per incrementar la pressió al país políticament i econòmicament. “L'Iran fa front a uns nivells sense precedents d'aïllament financer i comercial”, va afirmar ahir David Cohen, subsecretari per a Terrorisme del departament del Tresor dels EUA, en una sessió al Senat. Washington vol ara incrementar la pressió exercida contra el Banc Central de l'Iran, un moviment que podria tenir un fort impacte en el dia a dia del país.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.