Política

El ple del Parlament rebutja l'alteració dels límits de les províncies

Una proposta d'ERC pretenia modificar-los per adaptar-los als de les vegueries

Es tramitarà l'establiment de la comarca com a àmbit per determinar el nombre i l'assignació de diputats

Que l'establiment de les futures vegueries crea molts recels no és una cosa nova, i ahir al Parlament en va tornar a quedar constància. ERC havia presentat una proposta per demanar al Congrés la modificació dels actuals límits provincials per adaptar-los als de les futures vegueries, i en l'argumentari dels diferents partits van sorgir gairebé de manera mimètica la majoria de tesis que ja es van utilitzar en l'aprovació de la llei del nou mapa territorial català.

El PP i Ciutadans havien presentat esmenes a la totalitat que es van aprovar, i per tant la proposta va ser desestimada. Per ERC, la “xacra” de la Constitució impedeix que Catalunya es pugui articular com a país, ja que és Madrid qui decideix els límits territorials i no dóna “la possibilitat d'escapar-ne”, va afirmar el diputat republicà Marc Sanglas. I és que des de les files d'ERC –una de les grans avaladores de les vegueries– es va insistir que sembla que el govern no tingui cap estratègia per avançar cap a l'establiment de les vegueries.

Però va tornar a quedar clar que ni a Ciutadans ni al PP els agrada el nou mapa de vegueries. La popular María José Cuevas va reiterar les crítiques en assegurar que no es pot engreixar la màquina administrativa amb la creació d'un nou organisme ni interferir en les competències de l'Estat, a banda de recordar la sentència del TC contra l'Estatut. La seva proposta és la de canviar el nom de província pel de vegueria, i deixar les quatre que hi ha ara.

Albert Rivera, de Ciutadans, va ironitzar dient que es pretén vestir la creació de vegueries amb una presumpta modernitat quan es basa en un model feudal del segle XII.

La proposta d'ERC tampoc va rebre el suport dels socialistes, ja que en paraules de la portaveu adjunta, Laia Bonet, el mapa de vegueries que dibuixa ERC –insisteix en la creació de la del Penedès– no s'ajusta al que es va aprovar en el seu dia i això suposaria “començar la casa per la teulada”. Tampoc CiU es va sumar a la iniciativa dels republicans. Albert Batalla va parlar d'una proposta poc elaborada i va resumir que, en temps de crisi com l'actual, s'han de posar en marxa propostes que generin confiança i no expectatives frustrades.

La proposició d'ERC va ser rebutjada pels vots del PSC, el PP i Ciutadans i l'abstenció de CiU. Només SI i ICV la van assumir com a pròpia.

LA FRASE

No ens hem pogut articular com a país per l'uniformisme del model organitzatiu de l'Estat espanyol
Marc Sanglas
diputat d'erc

Substituir els partits judicials

La proposta de modificació dels límits provincials no era l'única presentada per ERC. També en va fer una altra en la qual se sol·licita que es demani al Congrés la modificació del règim electoral general. És a dir, que s'estableixi la comarca com a àmbit per determinar el nombre i l'assignació de diputats, en lloc dels actuals partits judicials. Com amb la primera proposta, el PP i Ciutadans van presentar esmenes de retorn, però la diferència és que no es van aprovar. Pel diputat Marc Sanglas (ERC) el que es persegueix és guanyar en eficàcia, i va recordar casos com el de Viladrau, que depèn del partit de Santa Coloma de Farners i és de la demarcació de Barcelona. En rebutjar-se les esmenes, la proposta continuarà la tramitació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.