Política

Duran presenta un decàleg de mínims que ha de condicionar el suport de CiU al govern sorgit del 20-N

El primer requisit que estableix el líder d'Unió és resoldre el dèficit fiscal de Catalunya

Altres punts de la llista fan referència al corredor mediterrani, la immersió lingüística i la gestió dels aeroports

El cap de llista de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha donat a conèixer aquest dijous el seu decàleg de condicions per donar suport estable al futur govern, que dóna per fet que estarà presidit per Mariano Rajoy.

En el cicle de rodes de premsa organitzat per l'agència Efe amb motiu de les eleccions generals, Duran ha dit que està disposat a “implicar-se” a fons en la governabilitat espanyola. El polític no descarta l'entrada de CiU al Govern, sempre que s'atenguin les deu reclamacions que considera fonamentals.

El primer dels punts que CiU té previst posar sobre la taula és resoldre el dèficit fiscal de Catalunya, que segons va xifrar ahir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, se situa entre el 8 % i el 8,5 % del PIB català.

La segona condició que plantejarà la formació serà donar prioritat a l'eix ferroviari mediterrani. Segons el polític, ni PP ni PSOE han “apostat” de manera clara per aquesta infraestructura davant de l'opció del corredor central.

En tercer lloc, Duran exigirà la construcció de cinc obres d'infraestructures “bàsiques” per a Catalunya: el Quart Cinturó, el desdoblament de la N-II, la N-340, l'autovia Valls-Montblanc i la via Lleida-Sopeira cap a Vall d'Aran.

El quart punt del decàleg és no fer marxa enrere en la descentralització de la gestió de l'aeroport del Prat, així com la gestió catalana dels aeroports de Reus, Sabadell i Girona.

La cinquena exigència és resoldre el problema del finançament de les empreses, perquè actuïn de motor de la recuperació econòmica.

En sisè lloc, demanarà presentar a Brussel·les un “pla financer” que impliqui crear un “banc dolent”, on se situïn tots els actius tòxics, i que permeti que les entitats tornin a donar crèdit.

Una altra de les seves condicions sine qua non serà impulsar un “pla de xoc contra l'atur” en suport als emprenedors, una idea que veu més factible que altres acordar amb el PP donades les seves coincidències programàtiques. Duran defensa impulsar mesures favorables per a pimes i autònoms, amb un especial èmfasi en “no tocar ni una coma de la llei de morositat”.

El vuitè punt de la seva llista és ampliar en dos anys la vigència de la disposició addicional tercera de l'Estatut, atès que l'Estat no ha executat la totalitat de les seves inversions previstes durant set anys a Catalunya.

La penúltima petició al futur Govern serà una defensa acèrrima de la política agrària per al litoral mediterrani.

Finalment, si el futur govern desitja comptar amb la col·laboració estable de CiU durant la propera legislatura “no haurà d'utilitzar mai la llengua com a instrument de confrontació” ni qüestionar el sistema d'immersió lingüística.

Duran s'ha mostrat convençut que el panorama de crisi que es trobarà Rajoy a la seva arribada a La Moncloa el forçarà a buscarà complicitats i a trucar a la porta de CiU. En aquest sentit, Duran s'ha compromès amb els seus possibles electors: “No podem continuar fent el mateix que en el passat. Si ens impliquem, ho farem a partir d'una sèrie de condicions. La nostra prioritat no serà entrar al Govern, sinó complir aquest decàleg”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.