Política

Camps arriba al judici dels vestits postergat en el PP

Avui comença la vista oral pels regals lliurats per la trama Gürtel a l'expresident de la Generalitat

Camps necessita un veredicte absolutori per recuperar alguna quota de notorietat en el partit

Descomptant el dia de la seua dimissió, l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps s'enfronta avui al tràngol més desagradable de la seua carrera política. Al Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià comença la vista oral pel cas dels vestits, una de les peces en què han sigut trossejades les investigacions sobre les activitats de la trama Gürtel.

Camps i el que va ser secretari general del PP valencià Ricardo Costa estan acusats d'un delicte de suborn passiu impropi per haver acceptat suposadament diverses peces de vestir pagades pels responsables de la xarxa presumptament corrupta entre 2005 i 2008.

Com va destacar el magistrat instructor en la interlocutòria en què decretava l'obertura de judici, la trama va lliurar els regals amb el propòsit de “guanyar-se l'afecte i el favor de les persones així obsequiades, mitjançant l'afalac”. A més, les peces de roba “es pagaven en consideració al càrrec públic que hi exercien”, i Camps i Costa les van acceptar “sabent qui assumiria el pagament del seu import”.

Tot i que Camps, abans de la seua dimissió, va valorar la possibilitat de reconèixer la seua culpabilitat a través d'un escrit de conformitat per tal d'evitar l'impacte mediàtic que representaria la presència d'un president de la Generalitat assegut en el banc dels acusats, finalment va rebutjar l'estratègia, igual que Costa. En canvi, els altres dos implicats en la causa, l'exvicepresident de la Generalitat Valenciana Víctor Campos i l'exalt càrrec de la conselleria de Turisme Rafael Betoret sí que van optar per acollir-se a aquesta fórmula. Tots dos van ser condemnats a pagar 9.600 euros i a tornar els regals. La legislació no preveia penes de presó ni d'inhabilitació per aquest tipus de delicte quan es van cometre els fets.

El destí judicial de Camps i de Costa està en mans d'un tribunal de jurat. La sessió d'avui començarà precisament amb la constitució del jurat, que anirà seguida de la declaració dels dos acusats. Segons fonts del TSJ, el judici podria prolongar-se durant deu dies, atès l'elevat nombre de pèrits i testimonis citats. D'aquesta manera, hi ha la possibilitat que el veredicte es faça públic abans de la nit de Nadal, potser el dia 23.

Les defenses de Camps i Costa han esgotat les seues possibilitats fins a l'últim moment. La setmana passada van tractar de recusar sense èxit una de les candidates a jurat per haver format part d'una candidatura socialista en unes eleccions locals al municipi d'Alpont. Igualment, dimecres van intentar, també sense èxit, vetar la presència d'una càmera de televisió permanent i d'un fotògraf a la sala de vistes.

Simplement diputat

Des de la seua dimissió com a president de la Generalitat, anunciada el 20 de juliol, Camps ha ingressat com a membre vitalici del Consell Jurídic Consultiu valencià, tal com preveu la llei de l'estatut dels expresidents. L'acusat manté, per una altra banda, l'acta de diputat a les Corts, malgrat que no ha assistit a cap sessió parlamentària des que el seu substitut, Alberto Fabra, prenguera possessió del càrrec.

La seua retirada de la primera línia ha representat un alleugeriment per al PP valencià, però especialment per al president estatal del partit, Mariano Rajoy, pel qual Camps va dir que se sacrificava presentant la renúncia al càrrec. L'adéu de Camps va ser l'últim obstacle esquivat pel PP en el camí cap a la victòria en les eleccions generals del 20-N.

Ara, una de les poques opcions que li queden a l'acusat per recobrar una mínima quota de notorietat, després d'aquesta etapa de postergació, és l'absolució. Amb tot, el cas Gürtel al País Valencià no s'acaba amb la causa dels vestits. N'hi ha una altra de pendent de molta més importància, en què hi ha indicis de finançament irregular del PP.

Discret suport del govern valencià i silenci a Génova

El 2009 Camps va acudir al TSJ valencià per prestar declaració per primera vegada pel cas dels vestits. En aquell moment, els dirigents del PP valencià, el govern de la Generalitat en ple i l'alcaldessa de València, Rita Barberá, van acompanyar el llavors president fins a la porta mateixa de la seu judicial en una exhibició de suport sense fissures, completada amb una concentració de centenars de simpatitzants. En canvi, la posada en escena d'avui es preveu radicalment diferent. Barberá va indicar divendres que no hi acudirà, refugiant-se en l'argument que Camps segur que voldrà que “tothom siga on haja de ser” o, en unes altres paraules, ”complint amb la seua obligació”, va precisar.

Tampoc l'actual portaveu de la Generalitat, Lola Johnson, nomenada pel mateix expresident fa alguns mesos, va voler mullar-se. Quan se li va preguntar divendres sobre la possibilitat que algú del govern valencià done suport a Camps al TSJ, es va mostrar esquiva. Des de la direcció estatal del PP no s'han sentit veus de suport a l'expresident. Lluny queden les paraules que Rajoy va dedicar a Camps: “Jo sempre seré darrere de tu, o davant, o a un costat. Gràcies Paco.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.