Política

Camps, a soles

Cap membre del govern valencià acompanya l'expresident en la primera jornada del judici pel cas dels vestits i Génova l'ignora

Ajornades les declaracions de Camps i Costa després de deu hores per l'elecció del jurat

Camps només va ser acompanyat per dos dels exconsellers i per Juan Cotino
Les defenses veuen clau la capacitat de generar empatia entre el jurat

L'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps va assistir ahir a la primera sessió de la vista oral per la causa dels vestits, una de les diverses peces del cas Gürtel. El feixuc procés de selecció del jurat va impedir que l'encara diputat del PP a les Corts Valencianes declarara a la sala, tal com estava previst.

A diferència del que va ocórrer fa dos anys, quan l'expresident va acudir a declarar per primera vegada al Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, en aquesta ocasió cap membre del govern de la Generalitat hi va ser per donar-li suport.

Camps només va tenir el suport de dos dels exconsellers de la seua etapa com a cap de l'executiu i de l'actual president de les Corts, Juan Cotino, un home molt vinculat a Camps personalment i políticament. També el va acompanyar la seua muller, Isabel Bas.

Més desoladora encara va resultar la posició de la direcció estatal del PP. Cap dels seus membres va tenir unes paraules encoratjadores per a l'acusat, en una jornada en què tot el protagonisme va ser per al nou organigrama parlamentari espanyol en la junta directiva estatal del partit, presidida per Mariano Rajoy i celebrada a Madrid.

Només el president de la Generalitat i l'alcaldessa de València, que van acudir precisament a aquest encontre, van trencar el fred silenci de la direcció. Alberto Fabra va manifestar que desitjava que el seu antecessor fóra absolt. “Com amic i company de partir li desitge el millor”, va dir. Fabra no va voler pronunciar-se, en canvi, sobre el futur polític de Camps. “És una decisió que ha de prendre ell”, va declarar.

Per la seua banda, Rita Barberá, va destacar el vessant més humà de l'expresident en la seua hora política més difícil. “Camps ho està passant malament, com és natural, però s'hi manté íntegre i tranquil”, va afirmar l'alcaldessa, que va reiterar el seu convenciment en la innocència de Camps.

Somrient

L'expresident no va ser l'únic a comparèixer davant el TSJ. El va acompanyar també l'exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa, igualment acusat de suborn passiu impropi. Ni Costa ni Camps van fer declaracions en arribar a la seu judicial. Camps va presentar-se somrient a la porta en un cotxe conduït per Cotino, mentre que Costa, més discret, va preferir acudir-hi caminant.

La jornada d'ahir va estar íntegrament dedicada a la selecció de les nou persones (més dos suplents) que conformaran el jurat. El procés va ser extraordinàriament ardu. Hi calgueren més de deu hores per completar-lo.

L'elecció es va abordar amb un criteri molt rigorós especialment des de les defenses. Conscients de la contundència d'algunes proves i de l'existència de testimonis clau que contradiuen amb claredat la versió dels acusats, els advocats de Camps i Costa veuen en la capacitat de generar empatia entre els membres de jurat una de les claus per a obtenir un veredicte absolutori. Tots els candidats, fins a dinou, van ser entrevistats minuciosament.

Segons la llei del jurat, hi hauria prou amb el fet que tres dels nou membres titulars es pronunciaren a favor dels acusats perquè aquests sortiren indemnes del judici.

La lentitud del procés de tria de candidats ha retardat fins avui el moment més esperat de la vista: les declaracions de Camps i Costa. L'agilitat amb què es desenvolupen els seus testimonis condicionarà previsiblement de nou l'agenda del judici.

Després de Camps i Costa, serà el torn dels interrogatoris a l'exvicepresident de la Generalitat Valenciana Víctor Campos i l'exalt càrrec de la conselleria de Turisme Rafael Betoret. Aquests dos últims, acusats com Camps i Costa, van admetre fa uns mesos en un escrit de conformitat la responsabilitat que els atribuïen la fiscalia i l'acusació popular.

La duració de les seues intervencions determinarà la inclusió en l'agenda d'avui de les declaracions dels presumptes caps de la trama Gürtel, entre ells Francisco Correa i Álvaro Pérez, El Bigotes.

Com amic i company de partit li desitge el millor a Camps. Ell decidirà el seu futur polític
Alberto Fabra
President de la Generalitat
Camps ho està passant malament, com és natural, però s'hi manté íntegre i tranquil
Rita Barberá
Alcaldessa de València
[Interrogada sobre l'inici de la vista oral] Cal deixar que la justícia faci el seu treball
Alícia Sánchez Camacho
PRESIDENTA DEL pp A CATALUNYA
S'han d'aclarir els milions contractats per la Generalitat Valenciana en la trama Gürtel
Jorge Alarte
líder del PSPV-PSOE
Els mateixos del PP que abans aplaudien Camps ara l'han abandonat i l'han deixat a soles
Enric Morera
líder de compromís
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.