Política

Almenys 35 morts en un atac de l'aviació turca a la zona del Kurdistan iraquià

L'exèrcit bombardeja desenes de civils

Defensa que estaven vinculats al grup armat del PKK

Les autoritats kurdes parlen de “crim de guerra”

L'exèrcit turc va bombardejar dijous a la matinada una zona del Kurdistan, just a la frontera amb l'Iraq. Les autoritats d'Ankara haurien decidit atacar amb l'aviació després de saber la nit de dimecres que es tractaria de milicians que pertanyien al PKK (Partits dels Treballadors del Kurdistan) que planejaven un atac contra les forces de seguretat turques a l'est del país. Amb avions F16 van atacar el grup de persones i van causar almenys 30 morts. “Tenim aquí 30 cadàvers, tots cremats. L'estat sabia que aquestes persones feien operacions de contraban a la regió. Això és inacceptable”, va assegurar Fehmi Yaman, alcalde la localitat d'Uldere. Altres testimonis explicaven que es tractava d'un grup d'estudiants que no superaven els 20 anys i que entre les víctimes hi podria haver nens, tot i que aquesta dada no ha estat confirmada per fonts oficials.

En aquesta zona del Kurdistan és molt habitual el contraban de sucre, benzina i tabac. Molts joves, amb mules, travessen la frontera de l'Iraq per després vendre més cars els productes a Turquia.

El màxim dirigent de la formació nacionalista kurda Partit per la Pau i la Democràcia (BDP), Selahattin Demirtas, va informar que el seu partit ha declarat tres dies de dol i va denunciar en els mitjans de comunicació turcs que es va tractar “clarament d'una massacre”. “Intentaran encobrir-la, però no ho permetrem”, hi va afegir Demirtas, que va anunciar una manifestació de rebuig a Istanbul i en altres punts de Turquia per denunciar aquestes morts. La vicepresidenta del partit, Gultan Kisanak, va anar més enllà i va qualificar l'atac de “crim de guerra i contra la humanitat”.

De moment, l'exèrcit turc continua defensant la tesi que l'atac estava justificat perquè es podria tractar de milicians kurds. “És una zona habitualment utilitzada per terroristes.” A més, la nota difosa per l'estat major també afegeix que a la regió del nord de l'Iraq s'hi troben “campaments de l'organització terrorista i no hi ha civils”.

Tot i això, en el comunicat s'admet que s'ha obert una investigació per aclarir els fets.

Enfrontaments amb la policia

Set persones detingudes i un agent ferit és el balanç dels enfrontaments registrats ahir entre els manifestants –que protestaven per l'atac de l'exèrcit turc– i la policia a la ciutat de Diyarbakir, la més important del sud-est de Turquia. La policia va respondre amb canons d'aigua i gasos lacrimògens a centenars de persones que havien començat a llançar pedres contra els agents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.