Política

Una exdirectiva de Cacsa admet que va apanyar un informe per justificar un contracte amb Nóos

Assegura que li ho va ordenar fer l'exdirector de Casca, Jorge Vela, però que darrere hi havia l'exconseller d'Economia Gerardo Camps

L'exdirectora de gestió de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València (Cacsa), Elisa Maldonado, imputada en la peça separada del cas Palma Arena en què s'investiguen les activitats de l'Institut Nóos, va admetre davant el fiscal i la policia el passat 1 de desembre que Jorge Vela, exdirector d'aquesta institució i també imputat, li va ordenar apanyar un informe tècnic per a justificar el primer contracte de la Generalitat valenciana amb l'entitat que presidia Iñaki Urdangarín per a la celebració de les jornades València Summit sobre esdeveniments esportius.

L'informe, que el va escriure en 2005, el va datar en 2004 per “intentar cobrir les aparences de no necessitat de publicitat i concurrència” i el va incorporar a l'expedient del València Summit. Li ho va ordenar Vela “quan es va adonar que no havia justificat la contractació de l'Institut Nóos”.

L'exdirectora de gestió de Cacsa va reconéixer que aquest contracte es va fer sense una sèrie de condicions, com la resolució d'inici d'expedient, el justificant d'interés públic en la contractació o l'informe jurídic justificant la modalitat del contracte.

Segons la imputada, el contracte el va decidir rubricar l'exdirector de Cacsa José Manuel Aguilar –també imputat– perquè “hi estava darrere el senyor Iñaki Urdangarín”.

En total, Nóos va percebre uns 2 milions d'euros de València Turisme Convention Bureau i de Cacsa, dependents respectivament de l'Ajuntament de València i de la Generalitat valenciana, per organitzar entre 2004 i 2006 les jornades València Summit,, uns diners que l'exdirectiva ha dit no saber amb quins paràmetres es fixaven.

La meitat d'aquests diners, 1.044.000 euros, es van definir com a “cànon” per a l'Institut Nóos. Maldonado va entendre que amb aquest concepte “es pactava des de les altes esferes el que havia de pagar-se a Iñaki Urdangarín”.

Maldonado va afegir a la policia que no es va demanar justificació a Nóos de les despeses perquè “així ho va decidir qui va pactar amb l'institut les condicions del conveni”.

Sobre Vela, la imputada va dir que era un “cap de turc” i que qui realment “manaven” eren

l'exconseller d'Economia de la Generalitat, Gerardo Camps, l'exsecretari autonòmic d'Esdeveniments, Luis Lobón, i l'exdirector general de Coordinació de Projectes, José Luis Villanueva.

Pel que fa a José Manuel Aguilar, va afirmar que “intentava posar barreres a la ingerència política de la gestió de l'empresa i, en no poder impedir-ho, va abandonar-la”, mentre que Vela era “un personatge més tou” que “no va oposar cap obstacle a la ingerència política en la gestió de Cacsa”.

En la seua declaració com a imputat el mateix dia, Jose Manuel Aguilar, que va dirigir Cacsa de 2003 a 2005 quan va ser substituït per Vela, va afirmar que el projecte del València Summit el va subscriure perquè “encaixava en la línia d'activitats” de la Ciutat de les Arts i de les Ciències.

Va desmentir les paraules de Maldonado i va assegurar que va ser després de signar el conveni quan va saber que Urdangarín “estava en Nóos”, al mateix temps que va agregar que no es va fer expedient administratiu perquè es tractava “d'una idea o producte exclusiu” de l'institut. Sobre el cànon de 1.044.000 euros per a Nóos, va dir que el preu era ajustat al producte que oferia.

Per la seua banda, Jorge Vela, va argumentar que ell va prorrogar les jornades amb el mateix procediment i que el seu resultat va ser “un èxit”, atés que es van realitzar “tots els treballs que s'havien contractat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.