Política

El PSOE intenta frenar els obiolistes

L'eurodiputat i exalcalde d'Oviedo Antonio Masip vol vetar que el PSC sigui membre de ple dret dels socialistes europeus

Ho considera un “despropòsit” i, fins i tot, “pitjor que tenir grup propi al Congrés”

Badia i Obiolspodrien sumar-se a algunes iniciatives del tripartit de Brussel·les

Veient impotents com el grup propi del PSC a Madrid s'allunya cada cop més, els obiolistes estan intentant marcar perfil allà on encara els deixen manar: al Parlament Europeu. Després d'haver obtingut el vistiplau del 12è congrés dels socialistes, el 17 de desembre, s'han marcat com a fita tenir relació directa amb el Partit Socialista Europeu, integrar-s'hi com a membres orgànics de ple dret i poder-hi participar directament, al marge del PSOE. Els eurodiputats Maria Badia i Raimon Obiols, a més, podrien sumar-se a algunes iniciatives del tripartit de Brussel·les –l'aliança que fins ara formaven CiU, ERC i ICV– per defensar plegats temes de país i també fer lobby per l'oficialitat del català a l'Eurocambra.

Badia i Obiols, de fet, tot just han signat una proposta del convergent Ramon Tremosa que demana a la Comissió Europea que supervisi els comptes de la Generalitat i no només del govern espanyol. Així es pretén denunciar a Brussel·les l'impagament dels 759 milions d'euros de l'addicional tercera de l'Estatut i la centrifugació del deute públic espanyol a les comunitats. Fins i tot s'hi ha afegit el popular Santiago Fisas, que va per lliure d'Alejo Vidal-Quadras.

Però aquesta revolta de Badia i Obiols ha posat en guàrdia els eurodiputats socialistes espanyols. L'asturià Antonio Masip, exalcalde d'Oviedo i amb escó a Brussel·les des de l'any 2004, lidera una ofensiva d'un grup de militants que volen parar els peus als obiolistes. Masip ha presentat una esmena al 38è congrés que el PSOE celebrarà el mes que ve a Sevilla en què reclama que el socialisme espanyol “actuï amb una sola veu” a Europa. L'eurodiputat, que assegura tenir bona relació amb els seus socis catalans, ha qualificat de “despropòsit” que el PSC estigui intentant tenir via directa als socialistes europeus. “Seria fins i tot pitjor que si el PSC tingués grup propi al Congrés, donaríem la sensació a la societat que els socialistes estem ja en caiguda lliure”, s'ha queixat.

Crítiques “fora de lloc”

Badia, que en gairebé vuit anys a Brussel·les no ha tingut problema a desmarcar-se del PSOE i votar diferent (en la investidura de Barroso, per exemple), troba “totalment fora de lloc” les crítiques de Masip i no accepta cap veto a la participació directa del PSC al PSE, com preveu la resolució aprovada al congrés del desembre. “Al PSC, com la majoria dels catalans, hem estat sempre molt europeistes, perquè la nostra sortida a Europa ha estat la llibertat i la democràcia, sempre hem tingut una relació molt estreta amb els socialistes europeus”, reivindica l'eurodiputada.

L'esmena que el PSOE debatrà a Sevilla aquest febrer estableix que “la representació del socialisme espanyol al PSE serà assumida únicament pel PSOE, que actuarà amb una sola veu” i demana posar fre a “les pretensions en àmbits autonòmics d'hipotètiques representacions socialistes espanyoles bifronts”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.