Política

Detenen el director de Cooperació de València per frau i malversació

Josep M. Felip està acusat de frau en la concessió de subvencions i falsedat documental

La fiscalia considera que es van desviar fons públics per a comprar immobles entre 2008 i 2009

Felip era la persona de màxima confiança de l'aleshores conseller i actual síndic del PP Rafel Blasco

La policia espanyola ha detingut el director general d'Integració i Cooperació de la Generalitat Valenciana, Josep María Felip, pels delictes de malversació de fons públics, frau en la concessió de subvencions i falsedat documental.

Així ho han confirmat a EFA fonts policials i jurídiques, que han indicat que la detenció de Felip es produeix després d'una investigació de la fiscalia de València, la causa de la qual instrueix el jutjat d'instrucció número onze de la ciutat.

El passat mes d'octubre, el Tribunal de Comptes va obrir una investigació sobre dos expedients d'ajudes a la cooperació internacional atorgades per la Generalitat Valenciana a la Fundació Cyes en 2008 i que, presumptament, van ser destinats a l'adquisició d'immobles a València.

Els grups de l'oposició exigeixen, des d'octubre de 2010, que el govern valencià done explicacions sobre les informacions que li acusen d'atorgar en 2008 subvencions per més de 1,8 milions a la fundació, dels quals 1,6 eren per a projectes a Nicaragua però que els va destinar en gran part a l'adquisició de dos locals per a la seua seu.

L'aleshores conseller de Solidaritat i Ciutadania, Rafael Blasco, actual síndic del PP a la cambra, ha negat reiteradament les acusacions i fins i tot s'ha querellat contra diversos diputats de l'oposició per injúries i calúmnies.

Multiplicació dels fons

Al gener de 2011, el PSPV-PSOE va presentar a la fiscalia els balanços dels comptes de la fundació Cyes de 2008 i 2009 que, segons aquesta formació, proven el desviament de fons.

Segons els documents lliurats en una roda de premsa per la diputada Clara Tirado, aquesta fundació, que partia amb un capital total d'un poc més de 65.000 euros, va ingressar 942.314 euros procedents de subvencions públiques i va invertir 861.350 euros en edificis i altres construccions.

Per a Tirado, aquesta inversió només va poder realitzar-se amb diners de les subvencions rebudes de la Generalitat, que havien de destinar-se majoritàriament a un programa de proveïment d'aigua, dotat amb 444.663 euros, i a un altre de producció d'aliments, amb 438.550 euros, a Nicaragua.

Al llarg d'aquest any, la fundació no va rebre cap altre ingrés significatiu, cosa que, en opinió de la diputada socialista, palesa que va haver un desviament de fons de cooperació per a la compra d'immobles, entre ells, la seu de la fundació, situada en l'avinguda de d'Ausiàs March de València, segons consta en la documentació.

Mesos abans, a l'octubre de 2010, l'aleshores president de la Generalitat, Francisco Camps, va negar que part del pressupost destinat a la cooperació i al desenvolupament fóra invertit en pisos.

També en l'hemicicle, Blasco va qualificar de “falses” aquestes acusacions i va acusar l'oposició d'“ignorant i pocavergonya”.

Blasco va augurar “un nou ridícul” del PSPV en les seues denúncies, i va comparar aquesta denúncia amb la presentada per l'assistència d'uns immigrants a un míting del PP, que va ser desestimada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.