Política

Rigau veu “altament preocupant” la retallada de 10.000 milions en Educació i Sanitat

Considera que l'anunci de Rajoy genera dubtes sobre fins a on arriba la necessitat d'estalviar pressionat per Europa i pels mercats o “les ganes de canviar un model autonòmic”

Recorda al govern espanyol que les competències són de la Generalitat i que qualsevol intenció de modificar normatives és un atac directe a la LEC i l'Estatut

Lamenta l'anunci fet en un dia de festa a Catalunya i haver-se assabentat a través del comunicat de la Moncloa

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha qualificat d'“altament preocupant” l'anunci fet aquest dilluns pel govern de Mariano Rajoy de retallar 10.000 milions d'euros en Educació i Sanitat perquè obre dubtes sobre fins on arriba la necessitat d'estalviar pressionat per Europa i pels mercats o “les ganes de canviar un model autonòmic”.

Rigau, en declaracions a RAC 1 i Catalunya Ràdio, ha criticat la manera com la Generalitat s'ha assabentat de les noves retallades, a més de recordar que Educació i Sanitat són competències de la Generalitat i que, per tant, l'Estat no pot introduir segons quins canvis i modificacions sense comptar amb les autonomies. “Ens mantindrem fidels a la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) i a la defensa del nostre model educatiu”, ha reiterat diverses vegades la consellera.

Rigau tem, segons ha explicat, que les retallades comportin una reducció dels pressupost que l'Estat aporta a les comunitats en Educació i Sanitat. De fet, la consellera a insinuat que prefereix una reducció del pressupost i que després sigui el seu departament qui decideixi com ajustar les inversions, que no pas que el govern espanyol vulgui fer “modificacions” que comportin “canvis normatius” que ataquin l'actual model educatiu català. De fet, Rigau ha parlat de modificacions de caràcter numèric, és a dir, el nombre d'alumnes per classe -cosa que ha qualificat de “difícil”-i la jornada del professorat. Tot plegat, ha avisat que són “modificacions que afecten directament l'Estatut”.

La titular d'Ensenyament espera que tot plegat acabi “amb una sèrie de recomanacions a les comunitats autònomes, perquè l'executiu central no pot anar gaire més enllà”.

Rigau, que ahir es va posar en contacte amb el ministeri per reclamar una reunió -que se celebrà la setmana que ve-, ha recordat que des de la Generalitat ja s'han fet ajustaments mentre que “ells” no han retallat en personal de l'administració pública central. “I per què en educació i sanitat?”, s'ha preguntat Rigau.

“Estem preocupats per l'impacte que tenen els seus missatges i la manera de com ha quedat articular el pressupost segur que ens torna a afectar”, ha assegurat, tot reiterant que aquest anunci, “fet un dilluns de Pasqua quan Europa i en concret Catalunya estem de festa”, genera “dubtes seriosos” sobre si respectaran o no les competències, cosa que provoca “desafecció”.

Per Rigau, el govern espanyol “està sotmès a pressions fortes i puntuals que el porten a decidir puntualment“. “La reunió d'ahir desprèn aquest aire”, ha lamentat.

“Actuar d'aquesta manera respon més a pressions que a voluntats reals i possibles”, ha afirmat, tot exigint a l'Estat que tingui en compte les diferents comunitats i els ajustaments fets abans de decidir res. “Malauradament tot fa pensar que tindrem menys diners, però farem el possible perquè no afecti al nucli central del model”, ha sentenciat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.