Política

catalunya

Interior reacciona amb multes de 100 euros al #novullpagar

El govern anuncia en un comunicat que “no pagar el peatge és una infracció de circulació” amb una sanció econòmica

Es multaria els conductors insubmisos per interrupció del trànsit

Just tres dies abans d'una convocatòria que amenaça de ser important, si no massiva, el govern català va reaccionar a la campanya #novullpagar amb l'anunci –mitjançant un comunicat emès a quarts de deu del vespre– de multes de 100 euros per als conductors que segueixin la campanya de no pagar els peatges catalans. En aquest comunicat, el Departament de Presidència informava que “davant la negativa d'alguns conductors –1.500 en tres setmanes només a les autopistes gestionades per Abertis–, el govern informa que ha de garantir la legalitat”, i afegia que “la negativa de pagar el peatge és una infracció prevista en el reglament de circulació amb una sanció de mínim 100 euros”. La resposta del govern arriba després que dimarts passat el portaveu del govern, Francesc Homs, assegurés sentir-se “molt proper a l'estat d'ànim” dels que no paguen els peatges.

El comunicat no deixa clar quin és l'article del codi de circulació que s'infringeix si no es paguen els peatges. Fonts del govern, però, van explicar a aquest diari que la multa vindria motivada pel fet d'haver interromput el trànsit en la via ràpida. Fonts de Territori i Sostenibilitat, però, asseguraven al 324.cat que el motiu de la sanció seria no fer cas del “senyal de peatge”, que obliga el conductor a aturar-se i no tornar a arrancar fins que s'ha pagat.

Mentre que els promotors de la campanya sempre han indicat que el fet de no pagar el peatge no pot ser objecte d'una multa, aquest diari ha pogut saber que el govern considera que sí, sempre que siguin les concessionàries les que denunciïn el conductor per haver interromput el trànsit. L'acció, doncs, tindria dues conseqüències: d'una banda, la denúncia administrativa per l'import del peatge no satisfet i, de l'altra, la multa si les concessionàries fan arribar la denúncia al Servei Català de Trànsit, que seria el que la tramitaria.

La notícia de la possibilitat que els conductors insubmisos puguin rebre multes de 100 euros va provocar dures reaccions en les xarxes socials, en les quals el diputat d'ERC Joan Tardà, entre d'altres, va acusar CiU de fer més cas als interessos de les concessionàries que als dels seus ciutadans. De fet, ERC s'havia afegit a la campanya ahir al migdia, quan el mateix Tardà i els diputats d'ERC al Congrés, Alfred Bosch i Teresa Jordà, no van pagar el peatge de Mollet. Els diputats hi van arribar cap a les 12 i es van negar a pagar el peatge. Els treballadors d'Abertis els van prendre les dades dels vehicles i els van deixar passar. Bosch va fer una crida a afegir-se a la campanya perquè, va dir, “l'Estat espanyol discrimina Catalunya amb les concessions d'autopistes i peatges, i es produeix una situació de flagrant injustícia”.

LA XIFRA

100
euros
és l'import mínim, segons el govern, de la multa per als que no paguin el peatge.

El suport no para de créixer

Tot i que les úniques dades fiables les ha facilitat Abertis i són de divendres passat –un centenar de conductors insubmisos al dia o 1.500 en les últimes tres setmanes–, la sensació que transmeten els impulsors de la campanya és que cada cop són més els catalans que opten per no pagar els peatges com a mesura de protesta. Les xarxes socials van plenes de gent que assegura que no ha pagat i que, per deixar-ne constància, en penja un vídeo o una fotografia.

Ahir, a més, la protesta va arribar al túnel del Cadí quan una de les seves usuàries va estar tuitejant en directe com era retinguda al peatge fins a l'arribada dels Mossos d'Esquadra. A Figueres sud, el fet de no existir cabines de pagament manual va fer que un grup de conductors insubmisos provoquessin llargues cues ahir al migdia. Concretament, fins que un responsable del peatge, segons expliquen els testimonis de la protesta, els va obrir les barreres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.