Política

La fiscalia confirma que Urdangarin vol evitar anar a la presó

El gendre del rei acceptaria declarar-se culpable i tornar els diners

El monarca intenta no sortir-ne més esquitxat

De moment, només s'han produït el primers temptejos, però la fiscalia anticorrupció confirma que tant Iñaki Urdangarin com el seu soci, Diego Torres, s'han mostrat disposats a obrir una negociació per declarar-se culpables i tornar els diners, i d'aquesta manera evitar anar a la presó. Fonts de la fiscalia que investiga el cas que afecta el gendre del rei Joan Carles I van admetre ahir l'existència de converses informals, si bé encara no hi ha hagut cap reunió entre els representants del ministeri públic i els advocats dels dos principals imputats en el cas Nóos per decidir les condicions de l'acord.

Després d'haver proclamat que es presentava davant el jutge per demostrar la seva “innocència”, el gendre del rei estaria disposat a admetre que es va quedar diner públic –més de cinc milions d'euros– i acceptar una pena màxima de dos anys per tal de no anar a presó.

Si es tanca aquest pacte, Urdangarin també evitaria que se celebrés el judici. Perquè, de fet, fonts de la investigació subratllen que s'han reunit prou proves per obrir la vista oral per diversos delictes, com ara malbaratament de fons públic, estafa i falsedat documental.

La influència del rei

Aquest és un escenari que la casa reial –encara que el monarca assegurés el Nadal passat que la justícia és igual per a tothom– vol evitar com sigui, ja que durant el judici és possible tant que la institució aparegui en les proves documentals com que sigui esmentada pels testimonis. Diego Torres ja ha començat a pressionar presentant davant la justícia documents amb què intenta demostrar que el rei, a través de la infanta Cristina, va intercedir a favor de Urdangarin perquè pogués tancar negocis al País Valencià. Torres ha donat a entendre que pretén anar fins al final si Urdangarin insisteix a carregar-li tota la responsabilitat de la gestió de l'empresa Nóos. I això és el que ha precipitat la possibilitat que es forci un acord als despatxos.

Des de la Unió Progressista de Fiscals (UPF), la seva presidenta, María Moreto, recordava ahir que és una pràctica “molt habitual” negociar amb el fiscal per reduir la condemna i, en aquest sentit, puntualitzava que el cas que afecta Urdangarin no hauria de ser cap excepció.

Sigui com sigui, la possibilitat que el gendre del rei s'escapi d'anar a la presó ha causat indignació entre alguns grups d'esquerra, com ara IU i BNG, que ho consideren una maniobra “escandalosa” amb què es pretén posar fre a una investigació que podria perjudicar la corona.

LA XIFRA

5,8
milions d'euros estafats
és la quantitat que es calcula que Urdangarin va aconseguir al País Valencià i a les Balears.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.