Política

CARME FORCADELL

PRESIDENTA DE L'ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA

“La societat va per davant dels partits”

“Els partits, si no es troben entre l'espasa i la paret, no faran el pas”

“Gràcies als pioners del 92, l'independentisme és una opció política clara”

“Mai no havíem tingut la independència tan a prop”

Fent pinya
Carme Forcadell treballa per la independència des de la presidència de l'Assemblea Nacional Catalana. Un dels objectius de la plataforma és empènyer els partits polítics a definir-se a favor de l'estat propi. Assegura que, si el govern fa el pas, l'ANC farà pinya.

Fa dos anys que el Tribunal Constitucional va sentenciar de mort l'Estatut aprovat pel poble de Catalunya. Carme Forcadell, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, constata que el moviment sobiranista ha avançat molt. Defensa que l'alt tribunal ha evidenciat que “no hi ha res a fer amb Espanya”.

La societat civil s'ha mogut més que els partits?
Crec que sí. En aquest país tenim una societat civil molt viva que sempre ha anat per davant dels partits polítics. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ja ha fet el pas: treballem per l'estat propi i ja hi ha una majoria social favorable a tenir-lo. En canvi, els partits polítics no han mogut peça. És cert que CDC ha fet un tomb en el seu congrés, ha dit que és un partit sobiranista i que hi ha d'altres partits que ho són també, però encara no s'han mogut prou.
Els partits tenen por d'assumir els riscos de la confrontació?
Personalment, em sembla que els partits no volen ser capdavanters per no entrar en una confrontació directa si no s'hi veuen abocats per circumstàncies externes. Aquesta circumstància pot ser la societat civil que els empenyi. Si no es troben entre l'espasa i la paret no faran el pas. La nostra feina serà intentar que el facin.
Artur Mas ha plantejat el pacte fiscal com la primera estació de la transició nacional.
Nosaltres anem cap a l'estat propi, no volem un pas intermedi.
Si el pacte fiscal fracassa, què haurà de fer el govern?
Hi haurà d'haver eleccions anticipades. El govern ha basat gairebé tota l'estratègia en el pacte fiscal. Per nosaltres, però, amb pacte fiscal o sense, l'únic camí és l'estat propi. Si hi ha eleccions anticipades, demanarem als partits que incloguin el referèndum d'autodeterminació en els seus programes.
La gestió de Mariano Rajoy afavoreix el creixement de l'independentisme?
El govern espanyol i la senyora Esperanza Aguirre ens ajuden molt. Hi ha molta gent que potser es pensava que hi havia possibilitats d'una mínima entesa, però cada vegada que parlen es veu més clar que no hi ha cap altre camí. Ens ajuden arribar a persones que no són independentistes però que poden estar a favor d'un projecte inclusiu, just i solidari.
El debat sobre la independència és central en la política catalana. Hi som més a prop que mai?
Per primer cop en 300 anys tenim les condicions històriques, socials i polítiques favorables a la independència, tant nacionals com internacionals. Mai no l'havíem tinguda tan a prop. No ens la donaran, ens l'haurem de guanyar, però només depèn de nosaltres. Ara és el moment.
El Punt Avui ha pres partit obrint la secció ‘Catalunya vol viure en llibertat'. Què en pensa?
És una decisió molt valenta, agosarada. La celebrem molt. És un treball molt important per al país. L'espai independentista en els mitjans de comunicació era molt necessari.
Fa vint anys de les detencions del 1992. Com veu la celebració d'aquest segon concert el 29-J?
En 20 anys s'ha avançat una barbaritat. L'independentisme s'ha normalitzat. Els fets del 1992 gairebé no van sortir als mitjans de comunicació, la gent no se'n va assabentar... És una idea molt bona recordar aquestes persones que van ser pioneres. Gràcies a la seva feina, avui l'independentisme és una opció política clara.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.