Política

CCOO també dóna suport a un “concert econòmic solidari” per a Catalunya

S'uneix a la UGT en la demanda d'una hisenda pròpia que posi fi al dèficit fiscal històric

Ho vincula a un pacte social que garanteixi l'estat del benestar

Ple sindical en l'exigència del concert econòmic. El Consell Nacional de CCOO de Catalunya ha aprovat una resolució en què es declara “ferma partidària” d'un nou sistema de finançament per a Catalunya que superi el “dèficit fiscal històric”, però que també garanteixi els drets socials. El sindicat alerta que el sistema de recaptació actual no compleix el principi d'ordinalitat ni dota Catalunya de prou ingressos per gestionar les seves competències. Per això proposa un “concert econòmic solidari” que faci possible la “suficiència financera” de la Generalitat i li permeti alhora fer una contribució a la “solidaritat interterritorial”, sempre que aquesta no vagi en detriment de Catalunya.

Per fer-ho possible, CCOO defensa una agència tributària catalana pròpia que s'encarregui de recaptar, gestionar i liquidar tots els impostos –només creu que s'hauria de coordinar amb l'estatal per les tasques d'inspecció en la lluita contra el frau fiscal i l'economia submergida, en què també posa molt èmfasi– i que tingui capacitat normativa per establir tributs propis.

En aquest punt, això sí, el sindicat alerta que el nou model no servirà “de res” si després la Generalitat implanta “polítiques desfiscalitzadores” i “abaixa els tributs als més rics”, com va fer en eliminar l'impost de successions.

Per un pacte de país

De fet, va més enllà i denuncia la política de retallades dels governs de CiU i PP, que suposen un “seriós retrocés en els drets nacionals i socials” –per CCOO el progrés nacional i el social són “inseparables”– i que “aprofiten de manera oportunista la crisi per reduir l'espai públic en benefici del sector privat”. El sindicat, en aquest sentit, aposta per la imposició d'un nou impost per a les grans fortunes i la implantació d'un model econòmic que afavoreixi el creixement sostenible. A més, exigeix un “pacte de país” que estipuli que els nous recursos que s'obtinguin es destinin sobretot a garantir l'estat del benestar.

La resolució, feta pública ahir, va ser aprovada pel sindicat divendres passat, i suposa un nou gest de suport al govern català en la futura negociació del pacte fiscal a Madrid, després que l'altre gran sindicat, la UGT, ja aprovés una resolució similar el 14 de juny pel concert econòmic.

LA FRASE

De res serviria tenir un millor finançament si la recaptació baixa per les polítiques desfiscalitzadores
resolució del 29 de juny del consell nacional de comissions obreres de catalunya

Defensen la continuïtat de la UPEC

Els secretaris generals de CCOO i UGT de Catalunya, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez respectivament, van defensar ahir, en l'estrena de la vuitena edició, la continuïtat de la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC), perquè és “un espai de debat de les esquerres a Catalunya i de pluralisme”. Gallego lamentava que les polítiques d'austeritat “han retallat també” els fons per a les jornades, per “debilitar les institucions de pensament crític”. Álvarez va acusar les administracions de “no tenir arguments” per no seguir amb la UPEC i va reclamar que “no s'escatimin recursos” en aquest àmbit.

El rector de la UPEC, Jordi Serrano, carregava també contra les polítiques “ultraliberals” actuals i comparava la situació amb la dels treballadors el segle XIX. Serrano també deplorava la retallada de subvencions: “A aquest ritme, d'aquí a pocs anys els espais de discussió podrien ser les places dels pobles i ciutats.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.