Política

Els combats s'intensifiquen prop del centre de Damasc

El règim sirià desplega tropes i blindats per fer front a la insurgència en diversos barris de la capital i de la seva perifèria

L'oposició assegura que el conflicte, que ja fa setze mesos que dura, ha entrat en una nova fase

L'oposició siriana va anunciar ahir un tombant en la revolta contra el règim després que esclatessin violents combats entre l'exèrcit i els rebels prop del centre de Damasc, símbol del poder del president, Baixar al-Assad. Per primera vegada des de l'inici del conflicte, ara fa 16 mesos, els soldats es van desplegar pel barri de Midan, molt a prop del cor de Damasc. Simultàniament, es produïen xocs, per segon dia consecutiu, en diversos districtes perifèrics del sud, l'oest i l'est de la capital siriana.

“És la primera vegada que es veuen tropes i blindats a Midan. Abans, s'hi enviaven forces de l'ordre per reprimir les manifestacions però avui hi ha soldats combatent”, va declarar a l'agència France Presse Rami Abdel Rahman, president de l'Observatori Sirià dels Drets Humans.

Fins ara, la capital siriana estava fortament custodiada i controlada principalment per la quarta divisió del primer cos de l'exèrcit, dirigida per Maher al-Assad, germà del president. L'Exèrcit Sirià Lliure (ESL), format principalment per desertors, no està tan ben equipat com les forces armades, però té més mobilitat i rep l'ajuda d'una part de la població.

“La revolució s'estén i s'estreny al voltant del règim a les zones on fins ara se sentia protegit de la ira del poble”, afirmaven fonts opositores. Però ahir el diari Al-Watan, pròxim al règim, s'encarregava de refredar les esperances de la dissidència: “No prendreu mai Damasc”, titulava. “Les forces de seguretat, ajudades per l'exèrcit, ataquen des de fa 48 hores els grups terroristes que intenten atrinxerar-se als barris perifèrics”, hi afegia el rotatiu. Per contra, per Abdel Rahman, els darrers esdeveniments a Damasc reflecteixen un canvi de rasant en el conflicte. “Quan els combats duren hores i hores a la capital, dies fins i tot, i quan les forces regulars no aconsegueixen controlar la situació, tot això demostra la feblesa del règim.”

“Són els primers combats d'aquest mena a Damasc”, opinava un altre opositor, Abu Mussab. “El 15 de juliol marca un tombant en la revolució siriana”. Els bombardejos van reprendre la matinada d'ahir al barri rebel de Tadamun i es van intensificar a la tarda, segons van explicar militants. A banda de Midan i Tadamun, els combats van arribar també als districtes perifèrics de Kafar Sussé, Jobar, Qadam, Nahr Aiché i Al-Aassali.

Mentrestant, el règim d'Al-Assad segueix perdent suports. El Marroc va declarar ahir l'ambaixador sirià a Rabat persona non grata i el va instar a “abandonar el regne”. No es va fer esperar la resposta de Damasc, que va atorgar la mateixa consideració a l'ambaixador marroquí, que havia abandonat Síria fa mesos. Enmig d'aquesta escalada del conflicte, la marina nord-americana va anunciar ahir que accelerarà el desplegament d'un portaavions i la seva escorta a l'Orient Mitjà per fer front a les diverses tensions a la regió.

LA DATA

20.07.12
Expira
el mandat de la missió d'observadors de l'ONU a Síria. El Consell de Seguretat està debatent si la prolonga.

LA FRASE

No podem acceptar que sempre es culpi de tot [en el conflicte de Síria] Rússia i la Xina
Serguei Lavrov
MINISTRE D'AFERS ESTRANGERS RUS

Rússia diu que Al-Assad té suport

redacció

Mentre la situació bèl·lica empitjora a Síria, a Rússia, principal aliat de Damasc, el cap de la diplomàcia, Serguei Lavrov, advertia que no és “realista” esperar que Moscou convenci el president Baixar al-Assad que abandoni el poder, tal com reclamen els occidentals. “[Al-Assad] no se n'anirà pas; no perquè nosaltres el defensem, sinó perquè una part significativa de la població siriana li dóna suport”, va assegurar el ministre rus. Lavrov va acusar els països occidentals de fer “xantatge” per obligar Moscou a acceptar sancions contra Damasc, al Consell de Seguretat de l'ONU. En aquest sentit, va advertir que Rússia no votarà a favor de la resolució que s'està discutint al Consell de Seguretat per renovar el mandat de la missió d'observadors de l'ONU a Síria, perquè inclou l'amenaça d'imposar sancions a Damasc si no compleix el pla de pau del mediador internacional, Kofi Annan. El mandat dels observadors expira el 20 de juliol.

El ministre d'Afers Estrangers rus refredava així les expectatives de la trobada que tindrà lloc avui a Moscou entre el cap del Kremlin, Vladímir Putin, i l'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab a Síria, Kofi Annan. Durant la reunió, Putin té previst donar el seu suport al pla de pau d'Annan, que ha quedat en paper mullat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.