Política

Suport de Mas

El president de la Generalitat assegura que serà “anímicament” en la protesta de la Diada tot i que no hi participarà perquè es deu al càrrec institucional

Ortega sí que hi assistirà amb la comitiva de CiU

En ànima, però no en cos. Així és com el president de la Generalitat serà a la manifestació de la Diada: “anímicament”. Artur Mas va donar ahir suport a la iniciativa i va assegurar que si fos per ell i per CiU assistiria a la marxa independentista, però es deu al seu càrrec institucional. I en la Diada, segons creu, la figura del president ha de ser del “màxim relleu”. El govern ha instat els ciutadans a manifestar-se i a aprofitar el ressò internacional que podria tenir la protesta com a “aparador” de Catalunya. Però Mas no hi serà. Davant de l'allau de persones d'arreu del país que s'espera al centre de Barcelona, la vicepresidenta Joana Ortega va moure fitxa: finalment hi assistirà. Serà el màxim càrrec institucional present en la protesta, encara que Ortega havia puntualitzat que si hi anava seria a “títol personal”.

La previsible transcendència de la manifestació –que per ara ha mobilitzat més de 700 autocars, una quantitat sense precedents– s'ha convertit en el tema central de la política catalana, en l'inici d'una tardor que l'executiu volia que se centrés en el pacte fiscal. Tots els partits s'han vist obligats a prendre-hi posició per no quedar al marge del debat. Ahir Unió va fer una crida perquè hi vagin tots els sectors del catalanisme i no només els partidaris de la independència. El comitè de govern dels socialcristians va acordar participar-hi per reivindicar el pacte fiscal, tot i que en la pancarta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), l'entitat convocant, es llegeix Catalunya, nou estat d'Europa. Ortega es manifestarà amb la comitiva de CiU, darrere de la senyera.

Pressió a Rajoy

Mas no rebrà els representants de l'ANC al Parlament com ha reclamat l'entitat, però s'hi reunirà durant aquest mes de setembre. Sí que ho farà la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, amb altres membres de la mesa. “Anímicament és com si hi fos, físicament no hi seré”, va remarcar Mas en una entrevista a Catalunya Ràdio, convençut que és el “president d'un país de set milions de catalans i la Diada de Catalunya no vol dir la Diada només dels nacionalistes o independentistes”.

Com a resposta als independentistes que apressen perquè s'iniciï un procés de secessió, Mas va avisar els que creuen que “en quatre dies es pot canviar la cosa” que Catalunya ha entrat en una “transició nacional i això té les seves etapes”. Si, com s'espera, la manifestació és multitudinària, l'executiu l'exhibirà davant de Mariano Rajoy com a prova de l'ebullició sobiranista de la societat catalana i, per tant, com a mecanisme de pressió perquè Madrid accepti la que podria ser l'última proposta catalana d'encaix a Espanya: el pacte fiscal.

Abans de la reunió amb Rajoy del dia 20, Mas també es trobarà amb els presidents de les quatre diputacions per donar cos a la idea de la hisenda pròpia. L'executiu estudia la possibilitat que les diputacions puguin exercir la recaptació dels impostos si fracassa el pacte fiscal i Mas fa una crida ciutadana a la insubmissió fiscal espanyola. El president va admetre que la Generalitat explora fer un “conveni” i fins i tot “un consorci” perquè les diputacions i l'Agència Tributària catalana “es coordinin millor”.

Avís: caldran sacrificis

Mas també va advertir que el país haurà de “tenir capacitat per aguantar tot el que arribi”. Segons el president, tant el procés per a l'obtenció del pacte fiscal com de la independència “no és un joc de criatures, un dibuix o una conferència”. Des de Tarrés, a Lleida, Mas va avisar que “tothom s'ha de conjurar perquè quan arribin els problemes, la gent sigui capaç d'aguantar, i aguantarà en la direcció que el país necessita”. De fet, quan Mas va assegurar al Parlament que Catalunya tindrà hisenda pròpia “amb pacte o sense”, el PP no va dubtar a treure l'espantall de les pensions, recordant que és Madrid que les paga. Alícia Sánchez-Camacho també insisteix a subratllar que l'Estat és el que avança els diners del finançament.

LES FRASES DE MAS

4
presidents,
els de les diputacions, es reuniran amb Mas.

LES XIFRES

707
autocars
ha comptabilitzat l'ANC per a la manifestació.
Si pensés en mi mateix, hi aniria. Si pensés en el meu partit o en CiU, també hi aniria
El càrrec de president és un símbol de la unitat del país més enllà dels governs

Una part del PSC anirà en bloc a la marxa

Un grup significatiu de dirigents i militants del PSC anirà en un bloc propi a la manifestació. Tot i això, com fan CiU, ICV, i CCOO i la UGT, no comparteixen el lema independentista i aniran simplement darrere d'una senyera. Diputats com ara Marina Geli i Ernest Maragall, membres del col·lectiu Avancem liderats per Joan Ignasi Elena, el possible futur diputat Toni Comín, regidors del PSC de Girona i, amb moltes probabilitats, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i la diputada Montserrat Tura assistiran junts i de manera visible a la marxa. Ros, únic candidat confirmat per a les primàries socialistes, va defensar ahir que “molts catalans aniran a Barcelona a defensar el nostre autogovern i el pacte fiscal” i que “la manifestació aplegarà altres sensibilitats més enllà de la independentista”. També hi assistirà un il·lustre militant socialista, el líder de la UGT a Catalunya, Josep Maria Àlvarez.

Ahir, Ernest Maragall es va refermar en la seva llibertat de vot després de reunir-se amb el secretari d'organització, Daniel Fernández.

s.p.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.