Política

Catalunya crea “l'embrió” de la futura hisenda pròpia

Les quatre diputacions signen un acord amb el govern per coordinar esforços en la recaptació de tributs

Mas admet que entronca amb la idea de crear estructures d'estat i de fer més amb menys

Independentment del resultat de la reunió d'avui a Madrid, la Generalitat ha iniciat el camí vers la hisenda pròpia, després que el govern, mitjançant l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), i les quatre diputacions, a través dels seus òrgans recaptatoris, en concebessin ahir l'“embrió”, com ho va definir el mateix Artur Mas. Va ser en un acte al Palau de la Generalitat carregat de simbolisme i al qual se li va voler donar la màxima solemnitat amb la presència no només del president, sinó també de la vicepresidenta, Joana Ortega, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, el portaveu, Francesc Homs, i el secretari, Germà Gordó, a més dels presidents de les quatre diputacions: Salvador Esteve (Barcelona), Josep Poblet (Tarragona), Jaume Torramadé (Girona) i Joan Reñé (Lleida).

La fita és clara: avançar vers una integració de tots els nivells de l'administració tributària. Com a mínim, els que es poden controlar des de Catalunya, ara que a més CiU els governa tots, fet que ahir mateix ja va originar les queixes del socialista Manuel Bustos per haver-se “oblidat” de consultar i negociar el conveni amb l'oposició. L'acord rubricat, de fet, ja es negociava des de feia mesos. D'entrada, s'encamina a coordinar esforços a curt termini i establir una col·laboració regular entre les cinc parts, tot i que també obre la porta a la creació en una segona fase no gaire llunyana de “procediments més complexos i específics”. És a dir, d'un consorci que suposi una veritable hisenda catalana, per a la qual cosa el govern preveu plantejar també la possibilitat d'implicar-hi els municipis grans que ara recapten els seus impostos.

Estructures d'estat

És obvi, doncs, que la signatura tenia un significat polític que anava molt més enllà d'un mer conveni de contingut tècnic. Tant, que ni els caps de les diputacions ni, sobretot, el mateix Mas es van esforçar gens a dissimular-ho, ans al contrari. “A ningú se li escapa que aquest acte incorpora un altre objectiu, i va en la línia que Catalunya vagi creant les seves pròpies estructures d'estat”, va etzibar el president, que es va tornar a fixar com a referent en la Mancomunitat impulsada el 1914 per Prat de la Riba. El mateix Mas enumerava estructures com ja són ara TV3 i Catalunya Ràdio, els Mossos d'Esquadra, l'escola o la universitat, però que van “coixes” en l'àmbit tributari, on la presència de l'administració espanyola “es fa notar molt”. “L'important és que es vagi introduint aquesta mentalitat, perquè n'hem de constituir moltes més, però amb el que tenim també hem de fer molt més”, resumia, mentre demanava que es faci “feina de qualitat”.

150 oficines a la xarxa

L'acord preveu la implantació d'una finestreta única per fer tràmits tributaris i assessorar el contribuent, però també per estrènyer la lluita contra el frau fiscal. “Abaixar els nivells de frau, en un moment en què els ingressos estan ferits, és protegir-se un mateix”, reivindicava el president. No s'han concretat, això sí, els terminis perquè la integració es posi en marxa –es farà “al llarg dels pròxims mesos”, si bé no abans del 2013–, ja que ara cal treballar per exemple en la interconnexió i adaptació de tots els sistemes informàtics.

El conveni, que està legitimat pel mateix Estatut i per la resolució parlamentària sobre el pacte fiscal del 25 de juliol, que instava l'ATC a col·laborar amb altres administracions, preveu que els cinc ens recaptatoris comparteixin informació, criteris i estructures per crear una única xarxa de 150 oficines repartides arreu del país, les 146 que ara tenen les diputacions més les quatre de l'agència catalana (que disposa d'una cinquantena més d'oficines liquidadores arreu del territori gràcies a acords de col·laboració amb els registres de la propietat) a les capitals de demarcació. “No es redueix res, amb el mateix hem de fer més”, reivindicava Mas, en un principi que entronca amb la seva filosofia de millorar el dia a dia buscant la màxima eficiència. Més, per menys.

LES FRASES

Vegeu-hi l'ambició [en el conveni signat] de constituir l'embrió de la futura agència tributària catalana
Artur Mas
president de la generalitat de catalunya
[El conveni] vol fer més i millor aprofitant els recursos existents, i demostra la voluntat de sumar esforços
Andreu Mas-Colell
conseller d'economia

Cambra i Pimec imploren un pacte

En un fet mai vist, la Cambra de Comerç de Barcelona i la patronal Pimec van emetre ahir al vespre un comunicat conjunt, signat pels seus president, Miquel Valls i Josep González, respectivament. “Conscients de la importància” de la trobada avui dels presidents Mas i Rajoy a La Moncloa, les dues organitzacions empresarials quasi imploren que de la reunió en surti “un compromís clar i inequívoc” per a l'obertura d'un procés de diàleg que, “en el marc de la mútua col·laboració”, culmini en un nou pacte fiscal entre Catalunya i l'Estat “en la línia de la declaració aprovada pel Parlament el 25 de juliol”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.