Política

El govern denuncia que l'Estat es queda les inversions als hospitals

El govern espanyol ha fet marxa enrere i no traspassarà a la Generalitat els 150 edificis sanitaris de la Seguretat Social. La decisió de l'executiu de Mariano Rajoy deroga un acord de la comissió bilateral i la llei estatal que regulava la transferència, aprovada l'estiu passat, a les acaballes del mandat de José Luis Rodríguez Zapatero. La Generalitat va denunciar ahir que l'anul·lació d'aquest traspàs comporta que l'Estat s'apropiï de totes les inversions en els equipaments que la Generalitat ha fet durant els últims vuit anys. Això inclou reformes milionàries que afecten els vuit grans hospitals que són de titularitat de la Seguretat Social, com ara la Vall d'Hebron, Bellvitge, Josep Trueta, Germans Trias i Pujol, Verge de la Cinta de Tortosa o Arnau de Vilanova. I és que qui sufraga la gestió i el manteniment dels centres és l'Institut Català de la Salut.

“Costa d'imaginar que això pugui passar en el món civilitzat”, va censurar el portaveu del govern, Francesc Homs. L'anul·lació d'aquest traspàs és un dels arguments a què s'agafa l'executiu d'Artur Mas per censurar els pressupostos generals de l'Estat per al 2013. Uns comptes que, segons Homs, “fan por” i “preocupen molt” la Generalitat. Les altres grans damnificades són les infraestructures. “La distribució de les inversions és una vergonya”, va reblar el portaveu del govern, que va subratllar que estan molt per sota del que Catalunya representa en població i riquesa dins de l'Estat. Els comptes també vulneren els deutes pendents i la disposició addicional tercera de l'Estatut. Segons Homs, a més, l'any passat l'Estat tan sols va executar el 45% de les inversions pressupostades. A Madrid, el 111%. És a dir, més de les que s'havien previst.

El consell executiu va abordar els pressupostos de l'Estat en la reunió setmanal, que ahir va encapçalar la vicepresidenta Joana Ortega, ja que coincidia amb l'assistència de Mas a la Conferència de presidents a Madrid. El govern també posa “molts interrogants” a la previsió d'ingressos de l'Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.