Política

El govern torna a ajornar el pagament dels concerts

Economia no paga els hospitals, escoles i residències perquè no arriben els 560 milions del fons de liquiditat, que Madrid promet per dimarts

El sector va quedar sense cobrar al juliol, un deute que l'executiu no ha saldat

La Generalitat ha tornat a endarrerir el pagament que cada mes ha d'abonar a hospitals, escoles, residències i centres socials concertats. Mentre els centres esperen cobrar la quantitat corresponent al setembre, el govern va insistir ahir que no podrà posar-se al dia mentre no arribin els 560 milions d'euros del fons de liquiditat autonòmic (FLA) que la Generalitat va demanar al govern espanyol per atendre despeses corrents. El Ministeri d'Hisenda va assegurar al vespre que dimarts Catalunya tindrà aquests diners, després que es formalitzés, al matí, l'operació entre l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i la Generalitat per valor de 1.000 milions, segons fonts estatals.

Els retards en el pagament als centres concertats ja s'han convertit en una constant des de fa mesos que sovint obliga els centres a avançar diners i, en el cas dels sanitaris i residencials, a endeutar-se per poder pagar les nòmines. L'episodi més greu va tenir lloc al juliol, quan el govern no va arribar a fer efectiu el pagament mensual (uns 430 milions) per problemes de liquiditat. Aquest deute encara està pendent i, a més, no hi ha data prevista per saldar-lo.

Malgrat que des del Departament d'Economia asseguraven ahir que l'arribada dels 560 milions era “qüestió de dies”, el de Salut va comunicar, també ahir, a les patronals dels hospitals concertats que la previsió és pagar els centres dilluns. Per la seva banda, Benestar Social va avançar que les residències cobrarien dimarts i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, no va donar data perquè les escoles rebin els diners necessaris per pagar les despeses corrents.

Segons les patronals sanitàries La Unió i Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), tots els hospitals han pagat les nòmines de setembre. De fet, n'hi ha alguns que sí que han cobrat de la Generalitat. Es tracta dels gestionats per empreses públiques o consorcis, en què la Generalitat té majoria als consells d'administració i que ja no poden endeutar-se més: per exemple l'hospital Clínic i Sant Pau.

Benestar Social ha abonat prestacions directes (com els cuidadors familiars), places subvencionades i una part de les concertades. Als 70 milions que encara deu del juliol a entitats d'atenció a la infància, gent gran i discapacitats, s'hi afegeixen uns 35 més. “Ens preocupa que tot s'aguanta per un fil i els impagaments dificulten la tresoreria de les entitats”, es va lamentar la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras. La patronal que gestiona serveis de titularitat pública va alertar que “la incertesa pot afectar la qualitat”.

LA FRASE

Ens preocupa que no hi ha cap estabilitat en el cobrament dels serveis concertats. Tot s'aguanta per un fil
Àngels Guiteras
presidenta taula d'entitats del tercer sector social
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.